Iata speta:
Societatea X SRL a fost constituita de catre doi asociati Primus si Secundus. Secundus are si calitatea de administrator al societatii. Primus este fiul lui Secundus. Societatea X figureaza ca fara activitate.
Dupa ceva timp, Secundus a decedat. Rudele (printre care si Secundus) au depus cerere de deschidere a succesiunii la instanta de judecata, incluzand in masa succesorala si actiunile firmei. Instanta urmeaza sa se pronunte in aceasta actiune.
Intre timp, impozitul forfetar nu a mai fost achitat, datoria ajungand la suma de 3000 ron. In acest moment, firma X apara in evidentele online ANAF ca fiind in faza de executare silita.
Iata si intrebarea:
- ANAF poate pune poprire pe conturile lui Primus - ca si persoana fizica - care are calitatea doar de asociat? Legea prevede ca doar administratorul firmei poate raspunde patrimonial.
Patrimonial poate raspunde oricine a prejudiciat firma (asociat, administrator, angajat, etc).
In cazul impozitului forfetar, daca firma nu a avut activitate, nu poate fi facut nimeni responsabil (nici macar administratorul, el practic nici nu si-a executat mandatul din moment ce firma nu a avut activitate). In mod sigur ANAF va incerca sa va intimideze, pentru a plati, dar daca va cunoasteti drepturile...
Multumesc d-le nego_777.
Am inteles ca in ultima perioada ANAF a inceput sa puna popriri chiar si pe conturile persoanelor fizice ce au calitatea de asociat/administrator. Ma interesa din practica daca s-a intalnit cineva cu un caz asemanator: poprire pe conturile asociatilor pentru neplata impozite SRL
eu am 2 firme in stare critica: una nu a emis nici o factura din 2005 pana azi si are incarcat acest impozit si a doua a avut activitate in 2007 (nesemnificativa ) si are si ea acest impozit incarcat.
Au sosit plicurile de la fisc cu popriri, bani nu mai am de loc, de munca nu am, nu stiu cum sa scap de idiotenia asta de impozit. Nici sa inchid firmele nu am.
ROG un sfat .
Am inteles ca in ultima perioada ANAF a inceput sa puna popriri chiar si pe conturile persoanelor fizice ce au calitatea de asociat/administrator.
Nu este legala executarea silita a asociatilor. Ei raspund peste contributia la capitalul social numai daca se retine, in instanta, culpa lor, or pentru asta e nevoie de un litigiu pe fond.
Firma fara activitate
raduu
Buna ziua,
Sunt asociat cu inca o persoana la un SRL, infiintat in 2007. Societatea nu a avut activitate,nu am depus bilanturi la Reg. Comertului. Am depus ... (vezi toată discuția)