avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

buna seara,
va rog sa ma lamuriti daca trebuie platita pensie alimentara unui copil care este major, lucreaza si urmeaza cursurile unui liceu probabil la seral sau FF, ca la zi nu cred ca este, ca ar trebui sa lipseasca pt a merge la servici. Mentionez ca mai am un copil minor in intretinere iar sotia mea nu are servici. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 22:41, 29 Martie 2011
Inainte de toate, trebuie sa stiti exact daca are calitatea de angajat sau lucreaza la"negru" si daca se afla in continuarea studiilor... la ce unitate scolara este.
De ce ? pentru ca daca dvs veti solicita in instanta suspendarea pensiei de intretinere, trebuie sa va dovediti motivele....
Daca este major si se afla in continuaeea studiilor , fara ca acesta sa realizeze venituri din munca suntei obligat la plata pensiei pana la incheierea studiilor fiului dvs.
Bineinteles ca daca este in continuarea studiilor, ii datorati pensie de intretinere, daca mai aveti un copil minor, puteti cere diminuarea pensiei de intretinere, pe motiv ca mai exista unul in intretinere, nu are relevanta ca sotia nu are un loc de munca.
Dupa implinirea varstei de 18 ani, copilul major a formulat o actiune de stabilire pensie sau nu?
Exista o astfel de hotarare?
Reveniti cu detalii!
Raspunsul era simplu da sau nu, insa n-ati mai revenit.
Obligatia dvs. de intretinere in favoarea minorului inceteaza de drept la varsta majoratului.
Pentru a putea fi obligat in continuare la plata unei pensii de intretinere, este necesar ca majorul aflat in continuarea studiilor sa va actioneze in judecata pentru stabilirea pensiei de intretinere.
Exista o astfel de actiune pe rol sau deja o hotarare in acest sens, obtinuta de copilul dvs.major?
Pentru ca daca nu exista, atunci nu sunteti obligat sa-i platiti pensia de intretinere decat daca doriti dvs. sa-l ajutati in continuare .
Cuantumul legal ar fi 16,5 % din venitul net pe care il realizati, pentru ca inteleg ca sunteti angajat, iar daca lucrati fara forme legale, atunci pensie se raporteaza la venitum minim pe economie, respectiv 16.5 % din 670 de lei.
Ultima modificare: Marți, 29 Martie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere ContSters236612 ContSters236612 In cazul divortului care este procentul pt.pensia de intretinere a copilului? Reclamantul mai are un copil din alta casatorie care locuieste in ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara pentru 2 copii minori Cretu44 Cretu44 Buna ziua, as dori prin intermediul dumneavoastra sa mi se raspunda la urmatoarea intrebare: In perioada imediat urmatoare eu si sotia mea urmeaza sa ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara dana12345 dana12345 am o fetita din prima casatorie dupa care primesc o pensie alimentara de 77 de lei pe luna .nu l am dat pentru marirea pensiei alimentare din 2005 .acum ... (vezi toată discuția)