cum se procedeaza pentru a incheia un act de donatie a unei suprafete de pamant (1,5 Ha ) intre sotia mea si tatal ei.
cam care sunt costurile compartiv cu un act de vanzare -cumparare
Presupun ca tatal doneaza terenul sotiei d-voastra.
Costurile sunt cam aceleasi pentru donatie sau vanzare cumparare, din acest punct de vedere nu reduceti din costul actelor.
Depinde de locul unde este situat terenul si de categorie , extravilan( arabil, faneata etc.)sau intravilan ( agricol, de constructie). Cel mai bine discutati concret cu 2-3 notari, impozitele sunt in principiu aceleasi dar depinde de onorariul practicat de fiecare si care este o parte considerabila din cost.
In privinta procedurii, va duceti la notarul ales cu actul de dobandire al terenului, actele de identitate, un certificat de atestare fiscala de la primaria unde platiti impozitul pe teren, extrasul de autentificare il solicita notarul.
Atentie, daca tatal va face donatie, sa se mentioneze scutirea de raport (asta in cazul decesului tatalui ulterior donatiei, daca mai sunt si alti posibili mostenitori rezervatari cum ar fi alti copii, sotie)
daca este o donatie intre tata si fiica parerea mea este ca ar fi mai bun un contract de vanzare-cumparare... daca mai sunt si alti mostenitori rezervatari asa cum a spus si colegul
Si daca face vanzare si se dovedeste lipsa pretului, neplata lui, tot degeaba! Chestia cu sa inchei un contract in loc de altul care reprezinta realitatea nu e ok in dreptul romanesc, pentru ca situatia de fapt, cea reala, are o importanta covarsitoare asupra valabilitatii actelor.
Asa incat, daca el cumpara terenul pe bune e una, dar vanzare fictiva sau donatie reala... tot aia!