avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act de donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act de donatie

cum se procedeaza pentru a incheia un act de donatie a unei suprafete de pamant (1,5 Ha ) intre sotia mea si tatal ei.
cam care sunt costurile compartiv cu un act de vanzare -cumparare
Presupun ca tatal doneaza terenul sotiei d-voastra.
Costurile sunt cam aceleasi pentru donatie sau vanzare cumparare, din acest punct de vedere nu reduceti din costul actelor.
Depinde de locul unde este situat terenul si de categorie , extravilan( arabil, faneata etc.)sau intravilan ( agricol, de constructie). Cel mai bine discutati concret cu 2-3 notari, impozitele sunt in principiu aceleasi dar depinde de onorariul practicat de fiecare si care este o parte considerabila din cost.
In privinta procedurii, va duceti la notarul ales cu actul de dobandire al terenului, actele de identitate, un certificat de atestare fiscala de la primaria unde platiti impozitul pe teren, extrasul de autentificare il solicita notarul.
Atentie, daca tatal va face donatie, sa se mentioneze scutirea de raport (asta in cazul decesului tatalui ulterior donatiei, daca mai sunt si alti posibili mostenitori rezervatari cum ar fi alti copii, sotie)
daca este o donatie intre tata si fiica parerea mea este ca ar fi mai bun un contract de vanzare-cumparare... daca mai sunt si alti mostenitori rezervatari asa cum a spus si colegul
Si daca face vanzare si se dovedeste lipsa pretului, neplata lui, tot degeaba! Chestia cu sa inchei un contract in loc de altul care reprezinta realitatea nu e ok in dreptul romanesc, pentru ca situatia de fapt, cea reala, are o importanta covarsitoare asupra valabilitatii actelor.

Asa incat, daca el cumpara terenul pe bune e una, dar vanzare fictiva sau donatie reala... tot aia!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract donare locuinta "neatacabil" bijouxxx75 bijouxxx75 Buna seara. Am o problema pe care o sa o expun aici in speranta ca o sa primesc un raspuns . In urma decesului tatalui meu dupa cativa ani mama mea s-a ... (vezi toată discuția)
Testament sau contract vanzare cumparare ? leand leand Va rog frumos sa ma ajutati cu o nelamurire -mama s-a recasatorit acum 16 ani cu tatal meu vitreg care detinea o casa pe numele lui.Tatal vitreg nu are copii ... (vezi toată discuția)
Transfer de proprietate prin vanzare sau donatie MariusN1 MariusN1 Buna ziua. Impreuna cu viitoarea sotie, stam intr-un apartament cumparat de catre parintii ei. Dupa casatorie am dori sa devenim noi posesorii ... (vezi toată discuția)