avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Optiune pensie proprie - pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Optiune pensie proprie - pensie de urmas

SUNT PENSIONARA DE CAP SI AM 400 LEI PENSIE.
MI A DECEDAT SOTUL, ACESTA AVEA O PENSIE DE 950 LEI.
AM INTELES CA SE POATE SA RENUNT LA PENSIA MEA SI SA IAU 75% DIN PENSIA LUI.
SE POATE? CE TREBUIE SA FAC? MULTUMESC!
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 15:06, 30 Martie 2011
Da se poate 50% si nu 75%

Legea 263/2010
Art. 92
Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.

Art. 89
1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.
(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;

-cerere-tip pentru înscrierea la pensie de urmaş
actele de stare civilă ale solicitanţilor, respectiv buletin/carte de identitate, certificat de naştere şi certificat de căsătorie;
-decizia de pensie/talon de pensie (pentru cazurile în care susţinătorul decedat avea calitatea de pensionar);
-adeverinţa de studii (în cazul în care solicitantul este copilul elev sau student peste vârsta de 16 ani);
-certificatul de deces al titularului, în original şi xerocopie;
-cauza decesului, respectiv certificatul constatator al decesului (cu excepţia situaţiilor în care susţinătorul decedat avea calitatea de pensionar);
-declaraţie pe propria răspundere, din care să rezulte că urmaşul nu a fost condamnat prin sentinţă rămasă definitivă pentru infracţiunea de omor sau tentativă de omor comisă asupra susţinătorului decedat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas manuela10 manuela10 Buna seara. Sunt pensionara de limita de varsta cu o pensie de 1215 lei. Sotul meu a decedat fiind si el pensionar de limita de varsta. Am fost casatoriti 42 ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas luiza44 luiza44 SOTUL A DECEDAT IN URMA UNEI BOLI ACUM 5 ANI, AM FOST CASATORITI TIMP DE 25 ANI ,EU LUCRAM ATUNCI SI AM PRIMIT PENSIE DE URMAS DOAR 6 LUNI DE CE? ASA E LEGEA ... (vezi toată discuția)
Pensie dupa decesul unuia dintre soti Adriana68 Adriana68 Avand in vedere ca sunt multe pareri in jurul meu, legate de pensia sotului ramas in viata , va intreb urmatoarele : Daca mama are pensia de 900 ron iar tata, ... (vezi toată discuția)