avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 862 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... adoptia
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

adoptia

azi am citit urmatorul articol:
Oficiul Roman pentru Adoptii (ORA) informeaza ca la de-a 118-a sesiune de la Strasbourg a Comitetului Ministrilor, Consiliului Europei a adoptat, in data de 7 mai 2008, noua Conventie Europeana in Materia Adoptiei de Copii.
Noile prevederi introduse de conventie sunt:

1. Consimtamantul tatalui este cerut in toate cazurile, chiar si atunci cand copilul este nascut in afara casatoriei.

2. Consimtamantul copilului este necesar daca gradul de intelegere al acestuia ii permite.

3. Adoptia se extinde la cuplurile necasatorite de heterosexuali, care au un parteneriat civil in State care recunosc aceasta institutie, si la persoanele singure. De asemenea, permite Statelor sa extinda adoptia la cuplurile casatorite de homesexuali si la cuplurile de homosexuali care traiesc impreuna avand o relatie stabila.

4. Noua conventie respecta atat dreptul copiilor adoptati de a-si cunoaste identitatea, cat si dreptul parintilor biologici de a-si pastra anonimatul.

5. Varsta minima a adoptatorilor trebuie sa nu fie mai mica de 18 ani si nici mai mare de 30 de ani, iar diferenta de varsta dintre adoptator si copil este de preferat sa fie de minimum 16 ani.

nelamurirea mea e legata de punctul 5.
Cum adica adoptatorul sa nu aiba mai mult de 30 de ani?Atatia oameni se casatoresc dupa aceasta varsta si atatea femei decid sa aiba copii naturali dupa 30 de ani!se preconizeza transpunerea mot a mot a acestor prevederi in legislatia nationala?
Ma poate lamuri cineva?actualmente exista vreo prevedere legata de varsta in legea noastra?
In dreptul nostru intern, la art.9 din legea nr.273/2004 se prevede:" Pot adopta numai pers. care au capacitate deplina de exercitiu si care sunt cu cel putin 18 ani mai in varsta decat cel pe care doreste sa il adopte.
Pentru motive temeinice, instanta judecatoreasca poate incuviinta adoptia chiar daca diferenta dintre adoptat si adoptatori este mai mica de 18 ani, dar in nici o situatie, mai putin de 15 ani." - Asadar aici va fi cea de 16 ani.
Dar nu se prevede nimic referitor la varsta maxima pe care trebuie sa o aiba adoptatorii.
Cum vor aplica instantele romane prevederile europene, vom trai si vom vedea.
E greu sa discutam pe baza unui articol jurnalistic... Trebuie citita conventia atat in limba in acre a fost negociata cel mai mult, cat si in romana ... Nu-i asa de usor sa determini ce inseamna o astfel de conventie si acre sunt urmarile.

Nu stiu la ce se refera acea varsta, dar in mod clar nu se refera la toate tipurile de adoptii, de exemplu, la adoptiile intre rude, unde bunicii pot adopta nepotii si sunt chiar preferati de lege. Acest lucru are ca scop pastrarea copilului in familia in care s-a nascut si este ok cu legislatia europeana in vogoare, de aceea spun ca nu stiu ce anume a sintetizat acest articol.

Cu referire la cei 16 ani, cred ca 16 ani vor fi in loc de cei 18 din legea romana, iar aceasta varsta va fi la fel, preferata si nu stricta in a fi depasita.
De exemplu, in caz de adoptie de catre unchi, diferenta de varsta poate fi mai mica, asta nu inseamna ca acel unchi nu-si va vedea nepotul ca pe un copil...
Un unchi de 26 de ani poate adopta nepotul de 13, nu? Ca exemplu. Cred ca, in baza articolului (asta depinde cat e el de corect, din experienta mea jurnalistii interpreteaza jurnalistic si nu juridic legile) acei 15 ani minim se vor elimina.
in concluzie pana la urma depinde cum va fi modificata legea 273/2004 in functie de aceste aspecte!am citit recent despre o propunere de modificare a acesteia vizand consimtamantul parintilor naturali si la inchiderea procedurii de adoptie,nu numai la deschiderea acesteia,insa nimic legat de varsta!
Gasim aici textul in engleza al proiectului care inca nu e semnat, probabil la toamna. [ link extern ]
Personal, sper sa se mai modifice cate ceva in actul asta, ca spune ca varsta minima sa nu fie nici mai mica de 18 ani, dar nici mai mare de 30... Ce inseamna sa nu fie varsta minima mai mare de 30 de ani? :O Vezi art. 9, alin. 1.

In plus, referitor la adoptiile de copii de catre cupluri de homosexuali ca si in alte domenii (efecte restranse ale adoptiilor, pastrarea unor prevederi privind adoptatul si interdictia acestuia de a se casatori cu rude de sange etc.)Conventia spune ca statele pot prevedea asa ceva, nu ca se va face.

Este o diferenta semnificativa, in conditiile in care Romania isi umple de sange cetatenii care demonstreaza pentru drepturile homosexualilor si isi scoate copiii in strada sa imparta pliante impotriva acestora, invatandu-i de la 5 ani ce e ura!
Nu cred ca aceste prevederi vor fi, inca implementate in legislatia interna...
se pare ca interpretasem gresit...uite textul original in engleza!
A child may be adopted only if the adopter has attained the minimum age prescribed by law for this purpose, this minimum age being neither less than 18 nor more than 30 years. There shall be an appropriate age difference between the adopter and the child, having regard to the best interests of the child, preferably a difference of at least 16 years.

cred ca se interpreteaza chestia asta in sensul ca legile nationale ar putea impune ca adoptatorul sa aiba cel putin 28,29 de ani,dar nu 31 sau 32!
Ultima modificare: Joi, 12 Iunie 2008
mihaela.aivanese, utilizator

Alte discuții în legătură

Legea in islam(la musulmani) life is short life is short Daca se poate sa ma lamureasca si pe mine cineva despre legea la musulmani,referitor la divort.Ma refer la un caz mai delicat:un musulman de origine egyptean ... (vezi toată discuția)
Permisul de conducere cat. a imi permite sa conduc o motocicleta de 120 kg echipata cu un motor de 20kw? ContSters184021 ContSters184021 (Speta ipotetica) Am de un an permis de conducere cat. A si as vrea sa stiu daca pot conduce o motocicleta cu motor de 20Kw (27Cp) cu greutatea de 120 ... (vezi toată discuția)
Avocatnet 2014: nicusor are doi tati Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici Un spamer foarte incapatanat mi-a trimis acum vreo doua zile un email pe care inainte sa-l sterg l-am deschis dintr-un fel de curiozitate aproape morbida de ... (vezi toată discuția)