avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Act aditional - prescrierea dreptului de actiune in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Act aditional - prescrierea dreptului de actiune in instanta

Buna ziua!
In data de 17.02.2011( nr. de inregistrare document) s-a emis actul aditional de modificare CIM ( retrogradare functie si implicit cerinte nivel de pregatire). Nu am semnat actul aditional, dar, sub presiune am motivat in scris conducerii Regionalei( ca forma de organizare este copanie nationala) refuzul de a semna un document descalificant si cu aplicabilitate retroactiva. In contextul prezentat...angajatorul poate modifica unilateral CIM? considerand ca am luat la cunostinta la data motivarii in scris (15.03.2011). De la aceasta data curge termenul(30 zile) de prescriptie a dreptului de actiune in instanta? Daca nu primesc nici un raspuns, dupa aceste 30 zile se considera acceptare tacita? Sunt 30 zile lucratoare sau calendaristice? Cand ar trebui sa apelez la un avocat?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: muj , utilizator 09:01, 7 Aprilie 2011
Daca aveti contract de munca nu vi-l poate modifica unilateral. Da , teremnul este de 30 de zile de cand ati luat la cunostinta de modificare. Ar fi recomandat sa consultati un avocat...altfel riscati sa nu va rezolvati problema
Respectivul act aditional nu poate produce niciun efect, deoarece nu este semnat de ambele parti. Dupa cum v-a mentionat si doamna avocat, modificarea clauzelor contractului individual de munca nu se poate face unilateral.
Luarea la cunostiinta si motivarea refuzului de catre dumneavoastra nu au valoare de accept, de vointa exprimata.
La acest moment actul aditional este lovit de nulitate. Nu are valoare decat de propunere, de vointa a uneia dintre parti ( angajator).

Sfatul meu este sa-i lasati sa-l puna efectiv si in aplicare - sa va retrogradeze in functie. Abia atunci veti suferi o vatamare legala a drepturilor ce deriva din raportul de munca si ii veti putea actiona in judecata.
Avand in vedere si calitatea angajatorului veti putea dubla actiunea la instanta de litigii de munca cu o plangere penala vizand infractiunea de abuz in serviciu .
Va multumesc din suflet! Raspunsurile voastre ma ajuta sa razbesc prin acest "razboi al nervilor" prin care sunt nevoita sa trec zilnic in ultima perioada.
Termenul de prescriptie al dreptului la actiune este de 30 de zile calendaristice si incepe sa curga din data incheierii actului aditional ... in calculul celor 30 de zile nu se ia in considerare nici ziua cand a inceput, nici ziua cand s-a sfarsit termenul.
Prin urmare, daca data incheierii actului aditional este 15 .03.2011 , ultima zi de depunere a actiunii in instanta este de 15.04.2011.

P.S.
Art.48 C.mun. : Angajatorul poate modifica temporar locul şi felul muncii, fără consimţământul salariatului, şi în cazul unor situaţii de forţă majoră, cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
Pe data de 15.03.2011 am motivat in scris refuzul de a semna acel act aditional...nu l-am semnat! este sau nu este aplicabil acel document?Sa inteleg dl. Freeelis ca trebuie sa actionez in instanta legalitatea acestui act pana pe data de 15.04.2011, daca nu primesc nici un raspuns favorabil de la angajator? Daca nu, se aplica modificarile aduse prin acel document iar eu sunt nevoita sa accept situatia... sau sa plec? Multumesc!

Alte discuții în legătură

Retrogradarea din functie zeicu zeicu V-as ruga sa ma ajutati cu un sfat in luarea deciziilor cu privire la locul de munca. In acest moment ocup pozitia de project manager intr-o companie de 1 an ... (vezi toată discuția)
Retrogradare abuziva geosau geosau in 25 ianuarie 2010 am fost retrogradat din functia de casier la cea de manipulatnt marfa,am inteles ca retrogradarea nu poate depasi 60 de zile. eu am stat in ... (vezi toată discuția)
Retrogradare din functie melolontha melolontha in urma cu 7 zile am fost retrogradat din functie cu micsorare de salar pe motiv ca am plecat in concediu si nu mi-a pasat de problemele firmei .Carerea de ... (vezi toată discuția)