Cum se interpreteaza art. 161(1) din legea pensiilor nr. 263/2010 si art. 126 (2) din HG 257/2011-normele de aplicare a legii pensiilor, referitoare la taxele de eliberare a adeverintelor in vederea pensionarii? In ce situatii sau de catre cine se pot percepe astfel de taxe?:-/
1. Legea 263/2010 spune: Art. 161
(1) Cererile in legatura cu eliberarea actelor prevazute de lege, prin care se face dovada vechimii in munca, a timpului util la pensie pentru agricultori si a stagiului de cotizare, necesare stabilirii drepturilor de pensie, sunt scutite de orice fel de taxe si comisioane.
(2) Cererile prevazute la alin. (1) se solutioneaza in termen de 30 de zile de la data inregistrarii.
2. Normele de aplicare a Legii 263/2010 spun: Art.126...
(2) Angajatorii sau orice alti detinatori legali de arhive sunt obligati sa elibereze aceste adeverinte, in termen de 30 de zile de la data solicitarii, fara a percepe taxe sau comisioane.
3. Asadar cei care elibereaza actele prevazute de lege, prin care se face dovada vechimii in munca, a timpului util la pensie pentru agricultori si a stagiului de cotizare, necesare stabilirii drepturilor de pensie o vor face gratis.
4. Este vorba de fostii angajatori, detinatorii de arhive si orice alte institutii care elibereaza astfel de acte.
Exista vreo posibilitate de a percepe taxa, avand in vedere ca societatea care a preluat arhiva de la fosta intreprindere si ar trebui sa elibereze astfel de adeverinte este societate cu capital privat? Adica pt. a elibera astfel de adeverinte pt. aprox. 3000 de fosti angajati inainte de 1989 plus altii dupa 1989, ar trebui sa aiba o persoana angajata numai pt. asa ceva. #-o