avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Legalitatea perceperii taxei pentru eliberarea unei ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Legalitatea perceperii taxei pentru eliberarea unei adeverinte de vechime in vederea intocmirii dosarului de pensie

Deoarece in ultimul timp majoritatea angajatorilor si al celor care detin arhive elibereaza adeverinte de vechime in munca necesare stabilirii drepturilor de pensie
contracost, desi, atat in Legea 263/2010 la art. 161 (1) face precizarea ca elibera- rea adeverintelor pentru agricultori sunt scutite de taxe si comisioane, cit si in HG 500/2011 la art 8 alin.3 ( pentru toate categoriile de personal ), articol care se refera doar la ,,angajator'', totusi CUI si UNDE trebuie sa ne adresam pentru recuperarea sumelor platite ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:55, 17 Aprilie 2014
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 161
(1) Cererile in legatura cu eliberarea actelor prevazute de lege, prin care se face dovada vechimii in munca, a timpului util la pensie pentru agricultori si a stagiului de cotizare, necesare stabilirii drepturilor de pensie, sunt scutite de orice fel de taxe si comisioane.

(2) Cererile prevazute la alin. (1) se solutioneaza in termen de 30 de zile de la data inregistrarii.

2. Parte din arhive au fost preluate de firme private si care trebuie sa-si acopere cheltuielile cu activitatea lor.

3. Parerea mea este ca art.161 din Legea 263/2010 este aplicabil doar pentru angajatori (unde au lucrat salariatii care solicita actele) si institutiile de stat care detin arhive (Arhivele statului).

4. Art.161 din Legea 263/2010 nu se refera numai la agricultori, ci:
- la orice vechime in munca;
- la timpul util la pensie pentru agricultori;
- la stagiile de cotizare la pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxele de eliberare a adeverintelor in vederea pensionarii Bora Irina Bora Irina Cum se interpreteaza art. 161(1) din legea pensiilor nr. 263/2010 si art. 126 (2) din HG 257/2011-normele de aplicare a legii pensiilor, referitoare la taxele ... (vezi toată discuția)
Mutare arhiva, eliberare adeverinta grupa de munca paulp paulp Buna ziua, Lichidatorul unei firme a decis sa schimbe firma care detine arhiva si in acest timp nimeni nu elibereaza adeverinte pentru grupa de munca. Exista ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, va rog sa-mi spuneti in ce perioada trebuie eliberata ... savcon savcon Buna ziua, va rog sa-mi spuneti in ce perioada trebuie eliberata o adeverinta cu salariul brut si adeverinta de grupa , pentru un fost angajat? Multumesc (vezi toată discuția)