avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cumparare firma
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cumparare firma

As dori sa stiu care sunt demersurile necesare pentru cumpararea unei firme infiintate in anul 2007 , cu activitate din ianurie 2008. Vreau sa stiu ce acte trebuie intocmite, cat ar fi costul acestora si care sunt pasii ce trebuie urmariti.
Multumesc :)
Cel mai recent răspuns: Benefit Consult , Consilier juridic 00:36, 13 Iunie 2008
cel intai trebuie intocmit contractul de cesiune parti sociale, act aditional la Actul constitutiv unde sa se mentioneze cedarea partilor sociale, schimbarea asociatilor si administratorului ( numirea altuia, daca doriti acest lucru), inregistrarea la Registrul comertului. Cuantumul taxelor poate fi in jur de 500 lei ( exclusiv suma pe care o veti da pentru cumpararea societatii).
Ultima modificare: Miercuri, 11 Iunie 2008
Doinita Stingaciu, Avocat
Multumesc de raspuns , as dori sa stiu daca punctul de plecare pentru toate demersurile il reprezinta Registrul Comertului sau ar trebui sa apelez la alte persoane abilitate sa ma ajute. (ex. jurist, contabil, notar)
Puteti face si dvs dosarul si sa il depuneri la ONRC, dar trebuie sa aveti in vedere urmatoarele lucruri:
- contractul de cesiune trebuie sa aiba data certa a unui avocat
- actul constitutiv actualizat - la fel, data certa de la avocat
- declaratia pe proprie raspundere ca indepliniti conditiile de a fi asociat si administrator ( depinde ce veti fi, puteti avea si ambele calitati) trebuie sa aiba, de asemenea, data certa
De asemenea, puteti apela si la un notar pentru autentificarea actelor enumerate mai sus, dar va va costa mai scump, parerea mea.
- dvs, daca veti fi si administrator, faceti la notar specimen de semnatura.
annyea a scris:
- contractul de cesiune trebuie sa aiba data certa a unui avocat;
- actul constitutiv actualizat - la fel, data certa de la avocat

NU este adevarat. Nu e nevoie de nicio data certa a avocatului, iar contractul oricum dobandeste data certa prin depunerea la registru. Nu inteleg de unde conceptia asta generalizata a atestarii de avocat!

- declaratia pe proprie raspundere ca indepliniti conditiile de a fi asociat si administrator ( depinde ce veti fi, puteti avea si ambele calitati) trebuie sa aiba, de asemenea, data certa

Declaratia poate fi facuta in acelasi act cu specimenul de semnatura, care oricum trebuie sa fie autentic.

De baza: [ link extern ]

:offtopic: Nu mai scrieti cu litere ingrosate, este o incalcare a regulamentului de postare.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Iunie 2008
ContSters20980, utilizator
"In cazul unei societati comerciale cu raspundere limitata, forma autentica a actului constitutiv este obligatorie doar daca printre bunurile subscrise ca aport in natura la capitalul social se afla un teren. In celelalte cazuri, este suficienta darea de data certa, acordata in conditiile legii, de catre notarul public sau de catre serviciul de asistenta din cadrul ORC, atestarea de catre avocat in conditiile Legii nr. 51/1995 sau incheierea actului sub semnatura privata."

Intotdeauna am considerat ca este mai sigur sa aiba data certa de la avocat, in conditiile in care eu nu sunt avocat, ca sa am vreun interes in a mentine aceasta situatie.
"Conceptia asta generalizata" in legatura cu data certa vine chiar din ghidul de la onrc, care le enumera pe toate, semnatura privata fiind ultima...
Si, dupa cum bine stiu toti, se refuza dosare si din motive mai banale decat data certa, asa ca prefer sa nu am probleme.

Alte discuții în legătură

Retragere asociat din srl cu doi asociati nina_rebegea nina_rebegea buna ziua! care este procedura de urmat in cazul retragerii unui asociat din srl cu doi asociati pe cale amiabila? am inteles ca se face un act aditional ... (vezi toată discuția)
Iesire asociat mihayella mihayella Din cei 4 actionari ai unei soc comerciale unul doreste sa iasa. Nu avem datorii la stat,iar firma este infiintata din luna decembrie anul trecut. As dori sa ... (vezi toată discuția)
Inregistrare societate tip srl Nina1 Nina1 Ce documente sunt necesare pentru inregistrare sediul societate tip srl? Cu stima (vezi toată discuția)