Am o nelamurire. Un SRL cu 3 asociati persoane fizice romane. Capitalul social = 1.000 lei ( 100 parti sociale * 10 lei ).
Asociatul 1 si 2 detin 38 parti sociale.
Asociatul 3 detine 24 parti sociale.
Asociatul 3 se retrage si cedeaza partile sociale: 12 la asoc. 1 si 12 la asoc. 2.
In contractul de cesiune s-a trecut la valoarea cesiunii suma de 3.000 lei, suma care a si fost achitata de cei doi asociati care raman. Rezulta ca cele 24 parti sociale au fost cumparate la valoarea de 125 lei fiecare. Am inteles ca cei 2 asoc. care raman trebuie sa plateasca impozit de 16%. Dar nu stiu la ce suma sa aplic procentul de 16%. Ma puteti ajuta? Multumesc frumos.
Impozitul se calculeaza la diferenta de valoare, potrivit art. 66 alin. 3 din codul fiscal: " În cazul transferului dreptului de proprietate asupra părţilor sociale, câştigul din înstrăinarea părţilor sociale se determină ca diferenţă pozitivă între preţul de vânzare şi valoarea nominală/preţul de cumpărare. "
Atentie insa, cel care datoreaza impozit e cel care a vandut, iar cumparatorii trebuie doar sa retina suma respectiva si sa o vireze.
Cu alte cuvinte, Asociatul 3 datoreaza impozit la diferenta dintre 3000 si 240 de lei. La acest rezultat se raporteaza cei 16%.
Problema este ca impozitul acesta trebuia retinut de cumparatori din cei 3000 de lei, si tot cumparatorii trebuiau sa il vireze (art. 67 alin 3 lit b din codul fiscal).
Am sunat la Finante si mi s-a spus ca trebuie sa recalculez o suma bruta, intrucat pe contractul de cesiune s-a trecut suma de 3.000 lei, bani pe care asoc. 3 i-a primit integral si se considera suma neta. Atunci ar trebui sa calculez: (3.000 - 240) : 0.84 = 3.286 * 16% = 526 ?
Deasemenea nu stiu inregistrarile contabile necesare.
Multumesc frumos de ajutor.
Daca 3000 ar fi suma neta, atunci pretul brut ar fi fost 3811 lei. In acest caz impozitul era de 571 lei.
Totusi nu are nicio baza solicitarea asta. Codul fiscal spune clar ca impozitul se calculeaza in baza sumei indicate de parti in contract. Acolo scrie 3000, nu altceva. Solutia simpla ar fi ca asociatul 3 sa ramburseze cei 526 de lei celor 2 asociati.