avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Contestare proces verbal intocmit de inspectori fiscali
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Contestare proces verbal intocmit de inspectori fiscali

Se poate contesta un proces verbal prin care s-a aplicat o amenda contraventionala pentru nedepunerea unor declaratii informative (art. 53 cod procedura fiscala), in baza OG 2/2001? A contestat cineva asa ceva si a avut castig de cauza?
Cel mai recent răspuns: Mihai Costache , Avocat 10:56, 15 Aprilie 2011
matahachiro a scris:

Nu este prescrisa deoarece este o contraventie continua. Exista si practica publicata in acest sens precum si o decizie a ICCJ cu privire la existenta si sanctionarea unei asemenea contraventii.

Aveti cumva decizia respectiva?
nu o am salvata insa stiu ca ea s-a pronuntat pe legea 50 / 1991 (privind constructiile). Uitasem de ea dar am auzit-o invocata in instanta zilele trecute si mi-am propus sa o caut. Am inteles de la un coleg avocat ca este printre singurele pronuntate in domeniul lg 50 de catre ICCJ.

daca o gasesc, revin cu nr ei.
Stimabilule coleg. In domeniul fiscal contraventiile nu au caracter continuu decat in mod exceptional, deoarece legiuitorul a stabilt indeplinirea unor obligatii de depunere a declaratiilor fiscale pana la un anumit termen (de regula data de 25 a lunii urmatoare). Prin urmare, termenul de prescriptie a aplicarii sanctiune amenzii incepe sa curga din ziua urmatoare datei pana la care aveai obligatia depunerii declaratiei, respectiv incepand din data de 26, urmand sa se prescrie in termen de 6 luni. Chiar daca aparent acest gen de contraventii se savarsesc prin omisiune si ai fi tentat sa crezi ca au un caracter continuu, in realitate instantele de judecata retin faptul ca in cazul contraventiilor pentru care exista un termen de indeplinire a unei obligatii, aceste contraventii sunt prescriptibile in termen de 6 luni de la data indeplinirii termenului. Doar contraventiile pentru care nu exista un termen de indeplinire a unei obligatiei au caracter continuu, cum sunt contraventiile din domeniul despre care faceai vorbire, respectiv contraventiile savarsite pe legea 50/1991.
georgio a scris:

In domeniul fiscal contraventiile nu au caracter continuu decat in mod exceptional, deoarece legiuitorul a stabilt indeplinirea unor obligatii de depunere a declaratiilor fiscale pana la un anumit termen (de regula data de 25 a lunii urmatoare).

Asta este si parerea mea. Situatie exceptionala poate fi spre exemplu cazul unei declaratii informative pentru o anumita perioada de timp. Dupa aplicarea amenzii contraventionale, contribuabilul este obligat de catre organele fiscale sa depuna declaratia pe care nu a depus-o la termen. De aici se poate deduce caracterul continuu al contraventiei...
unde sunt 3 avocati avem 4 pareri :)
argumentele mele vin atit din interpretarea personala a legii cit si din practica avuta la 3 instante diferite.
in exemplu, contraventia prevazuta de legea 28/1999 care prevede obligativitatea de a avea casa de marcat fiscala incepind din data inceperii activitatii comerciale.
in 3 dosare avute la cabinetul meu - la 3 tribunale diferite - am invocat prescriptia deoarece activitatea comerciala incepuse de mult timp iar amenda fusese data dupa implininirea termenului de prescriptie.

toate cele instante au avut aceeasi motivare de respingere - lipsa casei de marcat fiscala este o contraventie continua iar momentul consumarii sale este cel al constatarii contraventiei.

pe argumente similare, depunerea declaratiilor fiscale are o data limita (ca si dotarea cu casele de marcat) insa este o contranvetie continua deoarece nedepunerea declaratiilor subzista - ca si fapta contraventionala - cu fiecare zi ce trece. consumarea contraventiei are loc fie prin depunerea declaratiilor (si de aici incepe termnul de prescriptie) fie prin constatarea contraventiei de catre organele fiscale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda administratia financiara crina_enache crina_enache mai este in vigoare in prezent art 13 din oug 2/2001? mai am o intrebare. daca nu am depus o declaratie in termenul prevazut de lege si timp de 6 luni nu am ... (vezi toată discuția)
Neinregistrare contract de munca la itm ContSters125414 ContSters125414 Buna ziua tuturor! Am o mica intrebare: ce trebuie sa fac pentru a inregistra un contract de munca la ITM cu 11 luni in spate (incepand cu aprilie 2009) ... (vezi toată discuția)
Termen de prescriere contraventie ContSters56278 ContSters56278 Cum se calculeaza termenul de prescriere in cz. contraventiei? am primit o instiintare de plata cu data de 02.03.2010 cu un proces verbal de contraventie din ... (vezi toată discuția)