avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1094 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... drepturile mamei,minorul nefiind pe numele ei...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

drepturile mamei,minorul nefiind pe numele ei...

Buna seara,
Vin cu o rugaminte la d-voastra. Este vorba de sora mea, care are o fetita de 11 ani. Tatal nu a vrut,la nastere, sa recunosca copilul, cind fetita implinise un an de zile, a recunoscut fetita si poarta si numele tatalui, insa dupa 6 luni de zile ( de la trecerea numelui ) el plecase in strainatate si s-a casatorit. ( cu sora mea nu a fost casatorit) Intre timp fetita a crescut, 11 ani, dar de atunci si pina acuma nu si-a vizitat fetita dar nici nu a platit pensie alimentara. absolut nimica. Acuma ameninta mama ca vine in tara si prin judecatorie ii ia fetita. Intrebarea mea este: Poate asa ceva? Doar ca fetita e pe numele lui? Fara sa-i fi platit vreodata ceva? Fetita stie cine e tatal ei dar pentru ea e ca un strain. Ce fel de drepturi are tatal in aceasta situatie si ce poate face mama?
Va rog informati-ma despre asemenea cazuri?
Va multumesc anticipat si o seara frumoasa.
Elena.
Cel mai recent răspuns: avTodincaVeronica , utilizator 00:08, 12 Iunie 2008
Chiar daca va incerca sa faca asta, nu va avea castig de cauza. Sora dvs. are suficienti martori care cunosc situatia de fapt, fetita va fi audiata de judecator si ii va spune ca nu l-a vazut niciodata pe acest barbat care se considera tata, nu a contribuit la cresterea si educarea ei cu nimic, etc.
El ramina doar tatal natural al fetitei si, eventual, mama ar trebui sa incerce sa obtina pensie alimentara pentru copil, macar atata poate sa faca si el, fortat...
De putut poate sa ameninte si sa dea in judecata, insa sansele lui de castig sunt foarte reduse.

Daca nu a platit pensie de intretinere, faceti-i pangere penala pentru abandon de familie, sa vedeti cum se calmeaza! Prin plangerea penala va putea fi obligat sa plateasca toata pensia restanta pe ultimii 3 ani. daca plateste, va puteti retrage plangerea.
El poate sa incerce sa i se incredinteze fetita, dar ii va fi greu sa dovedeasca faptul ca a fost un bun tata pana acum (el necontribuind cu nimic la cresterea si educarea fetitei).

De asemenea, mama ar trebui sa introduca o actiune de incredintare a fetitei si de obligarea tatalui la plata unei pensii alimentare.
Ma bucur enorm sa citesc asemenea rinduri, de altfel vreau sa va multumesc anticipat pentru reactiile d-voastra rapide.
Va doresc o seara placuta.
Cu salutari prietenesti Elena.
Veronica, crezi ca merge o plangere pe abandon daca nu exista o hotarare judecatoreasca ce sa stabileasca o pensie de intretinere?
Personal, asa as vrea sa fie, adica orice parinte sa contribuie la cresterea copilului, indiferent ca celalalt a cerut pensie in instanta sau nu.
Insa, din practica, eu stiu ca nu se poate obtine condamnarea, te mai vezi si cu vreun denunt calomnios... Zic si eu.
Daca stii ceva despre contrariul acestei idei, chiar din practica, spune-mi si mie, te rog...
In rest, eu chiar l-as chema in instanta si pe incredintare si pe pensie. :D Vrei instanta, ia d-aci!
Fara razbunari etc., dar cred ca e oricum mai indicat, vrea fata vreo excursie in afara tarii pe la 16 ani, ia si cauta-ti tatal sa-si dea acordul la iesirea din tara! :(

Le doresc sa fie fericite impreuna!
Ultima modificare: Miercuri, 11 Iunie 2008
Liliana Gradinaru, Avocat

Alte discuții în legătură

Actiune pensie alimentara minor ciancu ciancu Bună ziua, Aş dori să mă ajutaţi cu un răspuns. Am un copil minor din nurma unei relaţii de 7 ani (concubinaj) .În decembrie anul trecut el m-a ... (vezi toată discuția)
Decaderea tatalui din drept liana32 liana32 cum as putea sa decad tatal fetitei dinn dreptul tatei (vezi toată discuția)
Obtinerea semnaturii tatalui pentru parasirea statului cu un minor clau_27 clau_27 SORA MEA ESTE IN SPANIA IMPREUNA CU FETITA EI DE 5 ANI,TATAL FETITEI ESTE SI EL IN SPANIA DAR SAU DESPARTIT ,IAR ACUM SORA MEA VREA SA PLECE IN TARA,IN ... (vezi toată discuția)