Nu este nici o greşeală/fals.
Cererea bazată pe Legea 18/1991 poate fi făcută doar de unul dintre moştenitori şi dacă nu sunt trecuţi toţi moştenitorii pe titlu, dintr-o eroare, oricare dintre moştenitorii "uitaţi" poate solicita prin instanţă să se constate că şi ceilalţi moştenitori au dreptul la acest teren dobândit prin TP, numai dacă aceştia nu au fost renunţători expres.
Astfel, dacă descendenţii defunctului au renunţat la moştenirea lăsată de defunct în mod expres, această renunţare priveşte întreaga moştenire şi nu numai ceea ce se ştia că ar fi lăsat defunctul, aceştia nu mai pot avea nici un drept asupra terenului al cărui drept de proprietate a fost reconstituit defunctului în baza Legii nr. 18/1991.
Pe cale de consecinţă, moştenitorii renunţători nu vor avea nici un succes în instanţă pentru atacarea titlului de proprietate! ;)
Multumesc,Cora pentru raspuns.Da cei 7 frati au renunta in acel moment doar la cei 1000 m2,in favoarea unui frate si a sotiei supravietuitoare.Nu au specificat ca renunta la tot.Acum este normal ca cei 24.000 m2 dobanditi in baza legi 18/1991 sa se imparta in mod egal intre cei 8 frati si sotia supravietuitoare,nu cum spune unul din frati ,ca doar el si sotia supravietuitoare care apar pe titlu de proprietate ca mostenitori au dreptul.
Este normal sa se imparta, daca au facut cerere.
Cei care au facut cerere sunt de drept considerati acceptanti... corect, aveti dreptate.
Daca au facut cerere, vor primi. Insa eu nu am inteles ca ei au facut acest demers.
In plus, noi nu stim ce scrie exact pe acea declaratie de renuntare, ar trebui s-o citim, sa vedem exact la ce anume au renuntat.
In afara de acei 1000 de metri patrati la care au renuntat, au acceptat ceva din mostenire?
In legea 18/1991, la art. 8, alin. 3 "Stabilirea dreptului de proprietate se face, la cerere, prin eliberarea unui titlu de proprietate în limita unei suprafeţe minime de 0,5 ha pentru fiecare persoană îndreptăţită, potrivit prezentei legi, şi de maximum 10 ha de familie, în echivalent arabil."
N-am gasit vreo prevedere in care sa scrie ca cererea poate fi facuta numai de unul dintre mostenitori si daca nu sunt trecuti toti in cerere, acestia ar putea beneficia de prevederile legii si sa li se reconstituie dreptul de proprietate.
Este adevarat ca cererea poate fi redacatata si semnata de unul dintre mostenitori, insa acesta o face si in numele celorlalti. Intr-adevar, exista instante care admit nulitatea partiala a Titlului de proprietate daca nu au fost inclusi toti mostenitorii, indiferent daca au solicitat, sau nu reconstituirea dreptului de proprietate, insa eu nu am gasit vreo prevedere legala care sa complineasca asta. S-a mai mers pe prezumtia mandatului tacit de reprezentare dat de catre ceilalti mostenitori unui reprezentant al lor...
Revin cu ceva nou.In 1991 se elibereaza,certificatul de mostenitor in care sotia supravietuitoare primeste 1/4,iar unul din copii 3/4 din cei 1000 mp.Ceilalti 7 au dat declarati fiecare in parte,in care renunta la succesiune in care nu se specifica in favoare cui,doar ca renunta.Partea lor nu ar fi trebuit sa se imparta in mod egal intr-e cei doi mostenitori care nu au renunta.Poate fi atacat certificatul de mostenitor.