avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... teren in litigiu?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

teren in litigiu?

Buna ziua,
In urma cu doua saptamani am cumparat un teren intravilan. Terenul a apartinut initial unui cetatean care a decedat, iar cei trei copii mostenitori l-au vandut firmei de la care l-am cumparat noi.
a doua zi dupa incheierea actelor am solicitat de la primarie un certificat de urbanism. Astazi l-am luat si am avut o mare surpriza, in certificatul de urbanism era mentionat ca terenul se afla in litigiu conform unei adrese primite de la politie. pentru ca cei de la primarie nu pareau sa inteleaga ce este acela un extras de carte funciara am mers la politie sa ne lamurim care este problema. Acolo am aflat ca un individ, nepot de frate de-al decedatului, face periodic plangeri precum ca decedatul i-ar fi promis verbal o parte din teren, cu ceva ani in urma. Nu are nici un inscris care sa dovedeasca spusele sale.
Intrebarea mea este: Se poate constitui litigiu o plangere nefondata la politie, atat timp cat nu este introdusa nici o actiune sau notificare la CF?
Inainte de certificatul de urbanism solicitat de noi a mai fost emis unul pentru dezmembrare (firma de la care am cumparat a luat o parcela mai mare pe care a dezmembrat-o) iar in certificatul lor nu aparea nici o notificare cu privire la existenta vreunui litigiu.
A fost tare simpatic domnul de la primarie care, vazand ca-l bagam prea adanc in tema, s-a oferit sa ne dea un fel de "act aditional" la certificatul de astazi...prin care sa ateste ca de fapt....astazi nu exista nici un litigiu . Dar am refuzat si am cerut unul nou si limpede...
Cel mai recent răspuns: Altheea , utilizator 18:43, 14 Iunie 2008
daca litigiul nu este civil si nu prevede un act care ar duce la modificarea cartii funciare e doar o simpla plangere penala.....care parerea mea nu poate influenta inscrierea cf si presupusul litigiu nu e inscris in cartea funciara.....nu va poate afecta.......probleme pe care o spui se poate rezolva intr-un singur mod....parerea mea, la instanta civila prin atacarea actului mostenitorilor.......
Da, la asta m-am gandit si eu. Si atata timp cat persoana respectiva nu este nici legatar, nici mostenitor, nu are nici un act, doar sustine ca defunctul i-a promis.... nu vad pe ce baza ar putea introduce vreo actiune civila.
Mai greu e sa-i fac pe cei din primarie sa inteleaga ca acest litigiu nu exista, sa vad ce rezultat obtin maine de la juristul primariei. Au mers pana acolo incat sa-mi spuna ca din aceasta cauza nu vom primi autorizatie de construire!
Atâta timp cât în cf nu s-a notat vreun proces sau înscris vreo sarcină, cumpărătorul este de bună credinţă şi actul dv. de cumpărare nu poate fi atacat din acest punct de vedere. Staţi liniştit! ;)
Varinata initiala a art 7 alin 9 din L 50/1991

(9) O dată cu depunerea cererii de emitere a autorizaţiei de construire solicitantul are obligaţia să prezinte o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că imobilul - teren şi/sau construcţii - nu face obiectul unui litigiu aflat pe rolul unei instanţe judecătoreşti. În caz contrar documentaţia se restituie solicitantului, care o va depune spre autorizare numai după soluţionarea definitivă în instanţă a litigiului.

Varianta modificata prin legea 119/2005
"2. Alineatul (9) al articolului 7 va avea următorul cuprins:
«(9) Autorizaţia de construire se emite dacă sunt îndeplinite cumulativ condiţiile cerute pentru prezenta lege. Autoritatea emitentă a autorizaţiei nu este responsabilă pentru eventualele prejudicii ulterioare cauzate de existenţa, la momentul emiterii actului, a unor litigii aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti privind imobilul - teren şi/sau construcţii - aparţinând exclusiv solicitantului.»

Adica, mai pe romaneste, nu e treaba primariei daca exista sau nu litigii. Ea trebuie sa-si vada de treaba ei (fara abuzuri contra intereselor persoanelor). Daca pana mai ieri putea sa va trimita la plimbare si sa asteptati solutionare litigiului, acum acesta posibilitate nu mai e prevazuta de lege.

Va multumesc foarte mult pentru informatii, textul de lege m-a ajutat foarte mult la intocmirea unei adrese catre primarie. Povestea s-a lungit si in zilele urmatoare prin purtarea abuziva a sefului de la biroul de urbanism.Dar impotriva dansului avem doua certificate de urbanism in contradictoriu emise la scurt timp unul dupa celalalt, ori a "omis" sa treaca "litigiul" in cel al vanzatorilor, ori intr-al nostru atesta imprejurari necorespunzatoare adevarului....oricare dintre variante alege tot la art 289 C. Pen ajunge :D

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imobil-o parte sub litigiu..pot obtine hotarare de dezmembrare a celeilalte parti? cosy cosy Buna ziua, Am un imobil cu o parte din el aflat sub litigiu (un antecontract aflat in proces pentru validarea lui - ambele parti nu si-au indeplinit ... (vezi toată discuția)
Bloc nedeclarat Luciana44 Luciana44 Am cumparat in 2014 un apartament la etajul 2 , intr-un bloc nou D+P+2E +E3. In 2015 persoana cu apartament cumparat la parter incepe la subsol o ... (vezi toată discuția)
Notare litigiu in cartea funciara avas avas Buna ziua. Am cerut in instanta un drept de servitute de trecere pe proprietatea vecinului pana la drumul public.De la mine la drumul public trec pe doua ... (vezi toată discuția)