avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... imobil-o parte sub litigiu..pot obtine hotarare de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

imobil-o parte sub litigiu..pot obtine hotarare de dezmembrare a celeilalte parti?

Buna ziua,

Am un imobil cu o parte din el aflat sub litigiu (un antecontract aflat in proces pentru validarea lui - ambele parti nu si-au indeplinit termenii, eu nu am avut cum sa ii indeplinesc, obiectiv).

in cateva zile este infatisarea la proces..pot merge mai departe cu procesul pe bucata cu antecontractul si sa obtin dezmembrarea celeilalte parti pentru a o putea vinde...

va rog , un raspuns ca sa ma edific...multumesc!
va intreb pentru ca oscilez intre 2 tabere: un avocat spune ca nu pot sa vand, trebuie sa asteptam hotararea judecatoreasca etc...celalalt avocat spune ca pot sa vand asa cum se vinde orice teren litigios (drepturi litigioase) fiind proprietarul imobilului...

ce parere aveti?
Deci...poti vinde terenul litigios..nu te impiedica nimeni, dar valoarea lui va fi mai scazuta , pentru ca va trebui sa declari ca pe acest teren exista litigiu.
multumesc..se stie ca exista litigiu...pot obtine in nistanta dezmembrarea acestei parti ca sa nu existe pe cartea funciara notarea lititgiului si astfel cumparatorii sa poata cumparar prin imprumut bancar?
Nu aţi expus cu prea multă acurateţe cazul. Deduc doar că aţi promis, printr-un antecontract, vînzarea unei părţi din imobil. Obiectul promisiunii este o cotă parte din imobil (de exemplu 1/2 sau 1/3) sau o parte determinată, identificabilă material (de exemplu, jumătate din suprafaţa terenului, constînd în parcela identificată pe schiţă prin următoarele limite de proprietate : ...)?

Dacă aţi promis cota de 1/2 (urmînd ca dumneavostră şi cumpărătorul să deveniţi coproprietari), nu cred că puteţi dezmembra terenul. Dacă însă aţi promis o parte determinată, un lot identificat ca suprafaţă distinctă, cred că puteţi cere instanţei să admită efectuarea unei expertize pentru individualizarea loturilor, dar nu cred că veţi obţine o hotărîre separată. Instanţa se va pronunţa asupra dezmembrării terenului odată cu soluţionarea cererii promitentului cumpărător.

Mai mult, presupunînd că veţi introducere o cerere separată, instanţa poate, din oficiu, să conexeze cele două dosare în temeiul art.164(2) C.pr.civilă, consecinţa fiind aceeaşi: pronunţarea unei singure hotărîri.

Sigur, nimic nu vă împiedică să încercaţi...

Liviu S.Bordaş

Dezmembrarea nu se face in instanta... dar e un act de dispozitie, asa incat, daca aveti litigiu notat pe teren, nu veti putea obtine dezmembrarea...
Ca si colegul de mai sus, nu inteleg exact cum era individualizat, identificat terenul in antecontract...
Oricum, dezmembrarea nu se face in instanta, ca principiu...

Alte discuții în legătură

Cum sa verific o garsoniera la cumparare mariuscilin mariuscilin BUNA ziua Doresc sa cumpar o garsoniera si nu stiu foarte bine procedurile de verificare cum ma pot asigura ca ,garsoniera nu este ipotecata , este achitata ... (vezi toată discuția)
Notarea promisiunii in cartea funciara SaraK SaraK Buna, Am o nelamurire legata de urmatoarele clauze dintr-un contract de rezervare: [i]4.1 Promisiunea nu va fi notată în Cartea Funciară. În cazul ... (vezi toată discuția)
Notare litigiu in cartea funciara victoria75 victoria75 Intentionez sa notez un litigiu in cartea funciara (litigiul este deschiderea procedurii insolventei si rezolutiunea antecontractului de ... (vezi toată discuția)