avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 339 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... legal sau nu?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

legal sau nu?

doresc sa achizitionez un apartament in care la un moment dat au locuit niste chiriasi.acestora din urma le-a expirat contractul de inchiriere cu rial-ul si au plecat din apartament, neplatindu-si si restantele la asociatia de proprietari.exista din cate ne-a spus administratorul, o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care fostii chiriasi sunt obligati sa plateasca dar care nu a fost pusa in aplicare pana acum de presedinte si administrator.
apartamentul a fost redobandit in instanta de vechiul proprietar acum doi ani iar acum administratorul si presedintele nu vor sa elibereze adeverinta necesara la notar precun proprietarul de drept al apartamentului nu are datorii la intretinere.mentionez ca din momentul repunerii in posesie acesta si-a achitat la zi toate cheltuielile aferente apartamentului sau.
ESTE LEGAL UN ASEMENEA REFUZ DE ELIBERARE A ACESTEI ADEVERINTE?
Presedintele si administratorul nu trebuiau sa ia toate masurile legale pentru punerea in aplicare a hotararii judecatoresti?
Este normal sa plateasca proprietarul cheltuielile chiriasilor(repet,chiriasi ai statului RIAL), si nu chiriasi ai lui?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:33, 1 Aprilie 2011
Incercati sa lamuriti concret aspectele :
1-fostii chiriasi au lasat un debit pentru care asociatia de proprietari a obtinut in instanta hotarare irevocabila de obligare la plata a debitului,hotarare care nu a fost executata.
Deci debitul exista in evidenta asociatiei de proprietariNu ati precizat in timp cand au locuit respectivii chiriasi
2-Precizati ca in urma cu 2 ani vechiul proprietar a redobandit apartamnetul fara a lamuri daca inainte sau dupa acumularea debitului de catre chiriasi
Din precizarile dvs reiese ca in evidenta a sociatiei exista hotararea judecatoreasca neexecutate de presedinte ,respectiv realitatea ca spatiul respectiv figureaza cu restante la intretinere,motiv temeinic ca presedintele sa nu poata elibera adeverinta necesara la notar
3-Daca asociatia de proprietari a formulat actiune in instanta si a obtinut hotararea irevocabila de obligarea la plata ,presedintele,este responsabil pentru neexecutarea hotararii
Exista posibilitatea ca presedintele de asociatie sa fi desfasurat demersurile pentru executarea hotararii dar,exchiriasii sa nu detina bunuri prin care sa fie executati la valoarea restantei acumulate in evidenta asociatiei de proprietari
In cazul mentionat ,nu proprietarul este obligat sa achite debitul acumulat de terti,fata de care nu detine contract
Dvs. stiti raspunsul, dar ne incercati pe noi...
Pai din cele expuse se vede clar ca as. prop. trebuia sa i-a toate masurile pentru recuperarea debitelor si din cate am inteles chiar sunt in posesia unei sentinte judecatoresti definitive si irevocabile. De ce nu o pun in executie? Acesta este pasul urmator. Desi situatia s-a complicat, un executor judecatoresc priceput stie ce are de facut... Eu as forta si cum ii spuneti, rial-ul sa intre in joc, sa-si caute musteriii care asta fac: le dai casa moca si ei nu sunt in stare sa-si achite costurile de intretinere.
Daca nu se reuseste de nici-o culoare, proprietarul de drept al ap. nu are nici-o vina, as. prop. trebuie sa-si insuseasca suma, sa plateasca cine a gresit (asa spune legea), sa i se elibereze adeverinta necesara la notariat. Daca as. prop. nu vrea, proprietarul se va putea adresa instantei pentru ai obliga as. de prop. sa se conformeze (obligatia de a face) si dvs. achizitionati apartamentul din zero. Atentie la toate obigatiile: gaz, electrica, apometre, repartitoare, etc....
Succes!
multumesc pentru raspunsuri.
nu, nu stiu raspunsurile.eu cand am gasit apartamentul am verificat si la avizier daca sunt sau nu restante.NU EXISTA la avizier, nici macar pe cea de pe luna februarie vreo restanta care sa-mi fi atras atentia ca este ceva in neregula.
datoriile au fast facute de chiriasi care au stat acolo pana in 2005.in momentul punerii in posesie aceste datorii existau deja.despre hotararea judecatoreasca ne-a informat administratorul,dar nu ne-a si prezentat-o.au motivat ca nu au avut bani ca sa mai plateasca si un executor sa o puna in aplicare.proprietarul de drept, cetatean german(de origine romana)fiind, a imputernicit un vecin pentru al reprezenta si pentru ai plati datoriile.dealtfel de fata cu noi si cu presedintele asociatiei, administratorul a sunat chiriasul(se pare ca se cunosc foarte bine)si ia si spus ca de fapt datoriile sunt ale lor si nu ale proprietarului de drept.
noi ar trebui sa semnam actele saptamana viitoare astfel ca o dare in judecata este exclusa.
daca in oferirea unui raspuns mai aveti nevoie si de alte detalii, va astept.
Multumesc
datoriile au fast facute de chiriasi inainte de repunerea in posesie.de altfel pana in acest moment proprietarul nu a fost anuntat niciodata de existenta acestei datorii.
viorelstr a scris:

sa o puna in aplicare.proprietarul de drept,
.
proprietarul nu a fost anuntat niciodata de existenta acestei datorii.

Hotararea judecatoreasca nu poate fi executata decat de titular respectiv asociatia de proprietari si nu noul proprietar
Noul proprietar nu are de ce sa fie anuntat de existenta debitului ,pentru care nu este responsabil
Ultima modificare: Joi, 31 Martie 2011
goe_07, utilizator
imi cer scuze. acolo exista un punct.nu am spus ca proprietarul trebuia sa puna in aplicare hotararea, ci asa cum spuneti si dumneavoastra, ASOCIATIA.
Asta era de fapt intrebarea:poate fi refuzata eliberarea adeverintei din acest motiv?
si eu cred ca nu trebuie sa platesc eu pentru datoriile facute de altcineva.

Alte discuții în legătură

Restante, executare daniela_c1969 daniela_c1969 Buna ziua Sunt presedinte la asociatia de proprietari si ma confrunt cu o problema. Am avut un vecin care a plecat din tara, a acumulat circa 14500 lei ... (vezi toată discuția)
Executor judecatoresc .... mirusaby mirusaby Buna seara, va rog ajutati-ma urgent... -un apartament de la noi din asociatie s-a vandut de catre un executor judecatoresc la licitatie . Proprietarul nou ... (vezi toată discuția)
Hotarare judecatoreasca asociatie proprietari danwxs danwxs Buna ziua ! In blocul in care locuiesc avem un restantier care a acumulat circa 12000 ron. a fost dat in judecata ,s-a castigat procesul ,paratul nu a facut ... (vezi toată discuția)