avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1110 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesire din indiviziune

Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati.
In citeva cuvinte situatia este urmatoarea: detin in indiviziune impreuna cu X un imobil astfel: teren eu 200mp , X 20mp.
Pe acest teren in supratfata totala de 220mp se afla o casa cu amprenta la sol de 140mp din care eu detin in proprietate exclusiva 70mp, restul de 70mp fiind detinuti ca si constructie exclusiva de X. Partea de casa detinuta de X este formata din doua camere, baie si bucatarie. In afara de partea mea de casa eu mai detin o mansarda si un beci care sunt deasupra si respectiv sub camerele detinute de X.
Din cite stiu, nimeni nu este obligat sa ramina in indiviziune potrivit legii.
1. In aceasta situatie, cum se poate face iesirea din indiviziune avind in vedere suprafata foarte mica detinuta de X ????
2. In cazul unui proces de iesire din indiviziune, X ma poate obliga prin instanta sa ii cedez o parte din teren?? Imobilul este situat in zona ultracentrala a orasului, terenul avind valoare foarte mare
3. Se poate ca in momentul introducerii actiunii sa se ceara expres iesirea din indiviziune pentru teren conform cotelor detinute??
4.In principiu, in situatii similare cu acestea cind dupa o ipotetica iesire din indiviziune X are casa, sau o parte din ea pe terenul meu se poate vorbii de de accesiune in favoarea mea???

Multumesc
Avind in vedre indiviziunea fortata de care factei vorbire iesirea din indiviziune trebuie sa aiba in vedee si eficienta economica a unei asemena partajari. Avind in vedere ca suntei proprietaryl terenului celalat coindivizar nu poate avea decit un drept de superficie care va fi apreciat corespunzaroe in functie de pozitionarea terenului. Iesirea din indiviziune presuoune o cota parte din proprietatea indiviza. Totil se va decide in cadrul actiunii de ioesire din indiviune si de formare a loturilor.
Nu ar fi rau sa negociati o eventuala cumparare a partii celuilalt.
Hofa a scris:

Din cite stiu, nimeni nu este obligat sa ramina in indiviziune potrivit legii.


Adevarat in ceea ce priveste coproprietatea obisnuita si temporara (care poate inceta prin partaj).

Fals cat priveste coproprietatea fortata si perpetua. (care, in principiu, nu poate inceta prin partaj)
Ii suna interesant numele nu-i asa?

fortat = acesta stare se mentine independent de vointa copartasilor.
perpetua = caracterul perpetuu al dreptului de proprietate asupra bunului principal (asupra partii de casa pe care o detineti fiecare exclusiv - sau cel putin asa spuneti) implica in mod necesar perpetuarea dreptului de proprietate comuna pe cote parti avand ca obiect bunul accesoriu (terenul aferent).

Asa ca va puteti opune cu succes partajarii unui imobil (teren) de doar 220 mp din care 140 m sunt ocupati de constructie.
In mod exceptional, prin acordul de vointa al tuturor (co)proprietarilor poate inceta prin partaj si coproprietatea fortata, dar acolo unde arhitectura locurilor e generoasa si permite aceasta.
Ultima modificare: Vineri, 13 Iunie 2008
romascanu, moderator

Asa ca va puteti opune cu succes partajarii unui imobil (teren) de doar 220 mp din care 140 m sunt ocupati de constructie.


Multumesc mult pt. ajutor.
Ideea este urmatoarea: eu sunt adeptul iesirii din indiviziune. Intimplator vecinul are un ciine care din cind in cind rupe lantul......si la fel de intimplator masina vecinului este parcata sistematic in usa mea. Incercarile mele de a discuta cu acesta au avut un singur rezultat in cea ce priveste masina, am fost sfatuit in felul urmator...daca nu pot sa o sar, sa ma bag pe dedesubt....!!!
Sa inteleg ca momentan singura solutie practica este.......sa imi cumpar un ciine mai mare si eventual mai rau????
Ultima modificare: Vineri, 13 Iunie 2008
ContSters60071, utilizator
Si credeti ca daca iesiti din indiviziune, atunci cainele n-are sa mai rupa lantul si va respecta hotararea judecatoreasca:-/

De ce credeti ca intr-un bloc de locuinte nu-si planteaza fiecare vecin cate un dulap pe ultima treapta a scarii care duce la etajul lui? Ca doar scara e in copropritate fortata si perpetua... Pentru ca folosinta bunului aflat in acesta stare trebuie sa fie facuta astfel incat sa nu stanjeneasca folosinta celorlalti. Asa ca puteti sa va anuntati vecinul ca, daca va continua sa-si parcheze masina acolo, doar in scop sicanatoriu, s-ar putea ca locul asta de parcare sa-l coste mai mult decat inchirierea unui garaj;)
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Iunie 2008
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune-teren intravilan PAS22 PAS22 Buna ziua! Am o mare ruagaminte: ajutati-ma in rezolvarea urmatoarei probleme: Am cumparat 250mp cota indiviza dintr-un teren total de 350 mp(construit si ... (vezi toată discuția)
Tarif taxa judiciara -iesire din indiviziune contestator contestator Cat este taxa de timbru+timbru judiciar pt actiune iesire din indiviziune? Este vorba despre o casa cu 3 apartamente si terenul aferent. Se plateste o taxa ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune fortatÃ( curte comunÃ)!!!! Cristina  Oros Cristina Oros sPETÃ: CE SOLUIȚIE DÃ INSTANȚA DE JUDECATÃ ÎN CAZUL ÎN CARE SE SOLICITÃ IEȘIREA DIN INDIVIZIUNE FORȚATÃ, EX. CURTE ... (vezi toată discuția)