avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1052 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Este sau nu abuz?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Este sau nu abuz?

Buna ziua.
In urma divortului fetita mi-a fost incredintata. Printr-o ordonanta presedentiala tatalui i s-a stabilit un program de vizita: 2 week-end-uri pe luna plus vacante.
Problema mea e ca de cca 2 luni, odata cu fetita (in varsta de 8 ani jumate) tatal mai aduce o fetita, de prin vecinii parintilor lui, mai mare cu 10 luni decat fetita mea. Nimic rau pana acum. Problema e ca fetitei mele i s-a explicat ca i-a fost adusa drept model de urmat. De atunci i se spune in continuu fetitei mele: uite ce cuminte e Teo, tu de ce nu poti fi ca ea? ea e ascultatoare si manierata nu ca tine. Mai mult decat atat, in baza acestei "superioritati" respectiva fetita a fost imputernicita sa o conduca pe fetita mea care e obligata sa asculte de aceea. La randul ei aceea o paraste tot timpul tatalui si concubinei acestuia care o cearta pe fetita mea ridicand-o din nou in slavi pe aceea. Fetita straina isi permite sa-i spuna cum sa se poarte cu tatal, bunicii si concubina tatalui caruia ii tot spune sa-i zica "mama".
Sigur ca fetita mea s-a revoltat si a cerut sa nu mai fie adusa aceea sau s-o ia cand nu o ia pe ea, dar la tot ce acuza fetita i se spune fie ca e mincinoasa, fie ca asa o invat eu.
Fetita mea doarme de la 3 ani jumate singura in pat si camera; acum e obligata sa doarma, sa manance, sa imparta lucrurile si SA FACA BAIE cu aceea, lucru care mie mi se pare inadmisibil. Nici macar cu mine nu a facut vreodata baie. Ce i se cumpara ei i se cumpara si aceleia: gustari, jucarii sau obiecte de imbracaminte. Aceea sta cand ea joaca jocuri si ii cunoaste parolele de acces iar acest lucru o supara!
Din toamna, in urma unui episod urat generat de tatal ei, fetita a inceput sa ude noaptea patul asa ca e si mai greu pt ea sa doarma cu altcineva stiind ca daca s-ar intampola vreu "accident" ar face-o de ras!
Cand a insistat sa nu mai vina acea fetita tatal i-a zis s-o sune ea sa-i spuna ca nu vrea sa mai vina, de parca ea ar fi chemat-o sau ar fi initiat intalnirile!
Fetita este frustrata de situatie si in acelasi timp vrea sa mearga la tata. O deranjeaza si atitudinea concubinei tatalui care mereu ii spune ca e obraznica, nemanierata. Se simte presiunea tuturor asupra fetitei si aceasta nu poate lupta cu ei intrucat ii sar in cap.
Nu stiu cum sa calific situatia si nu stiu ce sa fac, dar ceea ce se intampla nu e normal!!!
Orice discutie as fi initiat vreodata cu tatal ei acesta abia asteapta sa o califice drept" motiv de scandal" si face mare tam tam, mai ales daca are si asistenta.
Nu stiu cum sa scot fetita din aceasta situatie si mi se rupe sufletul de cate ori vine si se plange de situatie.
:(
Sa va mai spun ca in 2009 avea job f bun, cu un salariu net de 25 mil iar dupa stabilirea pensiei alimentare a tot schimbat pana a ajuns la minimul pe economie si platea 1 milion/luna. Dar de 5 luni nu a mai platit nici atat. Stiu ca pot face plangere, dar nu ma intereseaza aspectul. Am aminitit doar ca sa-i completez profilul.
Ultima modificare: Vineri, 1 Aprilie 2011
luminutza, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 08:08, 2 Aprilie 2011
Este o situatie, destul de sensibila. Nu putem sa restrangem un drept a tatalui. Dar daca situatia pare atat de grava puteti solicita o revocare a hotararii prin care i-s-a creat un program tatalui pritr-o hatarare "Ordonanta Presedintiala"cu executare vremelnica. In cadrul procesual se poate solicita supunerea unor sedinte "psihologice" a D-voastra, atatalui cat si pe fatita, si presupun ca va fi o rezolvare in bine, si deasemeni se va urmari "interesele fetitei". Oricum supozitii contrarii vor fi din ambele parti privind modul educational al fetitei, dar, specialistul (psihologul) va fi cel indreptatit sa va dea o directie normala privind modul de educatie a fetitei..:(
M-am gandit si eu la o consiliere psihologica doar ca nu stiu daca pot s-o initiez eu, pe cheltuiala mea sau e nevoie de o recomandare oficiala, pentru a nu fi nici un dubiu. Fetita se comporta in mod absolut normal, vesela, energica, vioaie, la scoala f bine... Numai de la tata vine nemultumita de situatie si frustrata. Pana si ei i se pare anormal ca fetita straina sa aiba drepturi materiale egale cu ea, sa stea cat sta si ea la domiciliul tatalui, dar ierarhic (daca se poate pune pb asa) aceea sa fie deasupra ei. E umilita si neputincioasa. "S-o ia pe ia si sa nu ma mai ia pe mine" zice cand vine din vizita.
Mai astept, sa vad ce se mai intampla, dar ma framanta...
:(
ar trebui sa mergeti pana la DGASPC si sa expuneti problema, va pot da un sfat bazat pe experienta lor in astfel de cazuri... poate va trimit la autoritatea tutelara, sau alta recomandare..
va puteti adresa instantei de judecata in cele din urma pt schimbarea programului de vizita si domiciliul unde se desfasoara aceasta vizita. instanta poate cere evaluarea psihologica a minorului.
in orice caz, nu puteti lasa lucrurile asa si daca tatal nu intelege ca nu e normal sa se poarte asa, trebuie sa luati masuri
Deci nu vad si nu simt deformat... :(
M-am gandit si la protectia copilului, dar la cate alte abuzuri flagrante si cu urme vizibile asupra copiilor sunt pe lumea asta mi-e teama sa nu mi se spuna "iesi, cucoana, ca nu-i rupe oasele!"
Este intr-adevar o situatie sensibila, cum s-a exprimat cineva, si greu de dovedit ca nu sunt inchipuiri ale mele!
Orice sfat, orice demers mi-ar fi indicat imi este de mare ajutor!
Vesnic sunt frictiuni: pana acum vreo 2 luni nici domiciliul la care trebuie sa mearga copila, adica la el acasa, unde s-a facut ancheta sociala, nu era respectat: o ducea la o sora de-a lui, nu respecta ora de aducere si de aproape de fiecare data sunt discutii in ceea ce priveste aducerea fetitei acasa dupa vizita. Pretinde sa ma duc eu s-o iau, adica dreptul lui de vizita sa-l exercite pe timpul si cheltuiala mea. "Poate eu sunt la braila duminica la ora 12.oo, vii si-o iei!" Am facut o plangere la politie in legatura cu nerespectarea termenilor hotararii judecatoresti si, deocamdata pe planul asta e bine, cat o fi!
Nu mai amintesc epitetele la adresa mea pe care i le spune, impreuna cu familia lui, afirma ca sunt nebuna, ca ma droghez, ca sunt betiva... Meschinarii si mizerii marunte.
Si pentru ca nu raspund in nici un fel provocarilor zice si zice si face !...
Revin la problema actuala: sunt lucruri greu de probat in instanta si asta ma necajeste...
Numai bine!
cand considera necesar, instanta poate audia personal copilul (in camera de consiliu) si mai mic de 10 ani

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz program vizita ContSters245248 ContSters245248 Buna ziua, Ma confrunt cu o problema delicata si am nevoie de un sfat. Fetita mea in varsta de 9 ani, refuza sa mai mearga in vizita la tatal ei, vizita ... (vezi toată discuția)
"reincredintare minor" Teodora77N Teodora77N Povestea mea este urmatoarea: Am divortat acum doi ani si jumatate Eu am intentat actiunea de divort, am cerut desfacerea casatoriei din culpa comuna, ... (vezi toată discuția)
Doresc un sfat - minor traumatizat ContSters302913 ContSters302913 azi 21 09 2014 a venit fetita de 3 ani jumate de la domiciliul tatalui (fiind zi de vizita),foarte traumatizata daca pot spune sau nu stiu eu cuvintul potrivit ... (vezi toată discuția)