avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... TERMEN PRESCRIPTIE PEDEPSE ACCESORII
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

TERMEN PRESCRIPTIE PEDEPSE ACCESORII

Am avut o condamnare cu executare si mi-au fost interzise si drepturile conform art. 64 Cod penal. " Pe durata si in conditiile prevazute de art. 71 Cod penal aplica inculpatului X pedeapsa accesorie a interzicerii exercitiului drepturilor prevazute de art. 64 Cod penal"(extras din sentinta). Intrebare: in cit timp pot sa-mi exercit profesia dupa terminarea executarii pedepseI (mentionez ca am fost liberat conditionat).
Cel mai recent răspuns: ContSters181996 , utilizator 13:32, 1 Aprilie 2011
Tinand cont de faptul ca liberarea conditionata este o masura provizorie , efectele depline se produc abia la momentul la care se va implini durata pedepsei, cand ea va fi considerata ca fiind integral executata.Punerea in libertate conditonata a condamnatului presupune indeplinirea de catre acesta sau respectare anumitor conditii , respectiv, de a avea o conduita sociala buna si de a se abtine de la comiterea de noi infractiuni.
Ceea ce scrie in hotarare, adica referirea la art 71 C. penal, presupune ca pedepsele accesorii , dispuse pe langa pedeapsa principala, se mentin pana la executarea completa a pedespei.Art 71 alin 2 din Codul penal precizeaza ca, interzicerea drepturilor prevazute de art 64, se aplica de drept, de la momentul ramanerii definitive a hot. de condamnare si pana la executarea totala a pedepsei .Ori executarea totala a pedepsei va avea loc nu de la momentul punerii in libertate conditionata, ci de la momentul implinirii duratei pedepsei , cand ea va deveni o libertate neconditionata.( desigur, in situatia in care condamantul nu se va abate de la masurile impuse pe acest interval de timp, fiindca in caz contrar poate avea loc revocarea acstui benefiu si intoarcearea condamnatului in penitenciar)
deci, daca eu am avut o condamnare de 2 ani si 2 luni si am executat 1 an si 3 luni incepind cu aprilie 2007, am cistigat prin munca 2 luni in tenitenciar, am fost liberat in mai 2008, de cind pot sa-mi exercit profesia?
Pai se pare ca durata pedepsei s-a implinit, daca ati fost liberat in mai 2008.Ca atare ar trebui sa fi incetat si pedepsele accesorii .Asa cum scrie si in sentinta- Pe durata si in conditiile prevazute de art. 71 Cod penal aplica inculpatului X pedeapsa accesorie a interzicerii exercitiului drepturilor prevazute de art. 64 Cod penal"
Iar art. 71 Cod penal prevede urmatoarele :,,condamnarea la pedeapsa detentiunii pe viata sau a inchisorii atrage de drept interzicerea drepturilor prevazute in art. 64 lit. a)-c) din Codul penal din momentul in care hotararea de condamnare a ramas definitiva si pana la terminarea executarii pedepsei, pana la gratierea totala sau a restului de pedeapsa ori pana la implinirea termenului de prescriptie a executarii pedepsei"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pedepsele accesorii în situaþia liberãrii condiþionate Stelian Gaus Stelian Gaus O persoană a fost condamnată la închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi prevăzute de art. 64 lit. a)-c) Cod penal, dar a fost eliberată ... (vezi toată discuția)
Solutie hotarare penala oug nr. 195/2002 georgeclinciu georgeclinciu [quot]H O T Ã R Ã ª T E În baza art 87 alin 1 din O.U.G nr 195 / 2002 cu aplicarea art 320/1 alin 7 C.pr.pen condamnă inculpatul CG, , la o pedeapsa de 1 ... (vezi toată discuția)
Explicatimi termeni ZburleaFlorin ZburleaFlorin În baza art.71 Cp interzice inculpatului drepturile prev. de art.64 lit a teza a II a şi lit. b ca pedeapsă accesorie. În baza art. 81 Cp suspendă ... (vezi toată discuția)