avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Pedepsele accesorii în situaþia liberãrii ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Pedepsele accesorii în situaþia liberãrii condiþionate

O persoană a fost condamnată la închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi prevăzute de art. 64 lit. a)-c) Cod penal, dar a fost eliberată condiţionat.
Aş dori să ştiu, în acest caz, dacă interzicerea respectivelor drepturi rămâne în vigoare, iar dacă da, de când începe propriu-zis executarea pedepsei interzicerii respectivelor drepturi.
Conform Art. 66 cod penal- Executarea pedepsei interzicerii unor drepturi:
Executarea pedepsei interzicerii unor drepturi începe după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală sau a restului de pedeapsă, ori după prescripţia executării pedepsei.

După liberarea condiţionată condamnatul se consideră a fi tot în executarea pedepsei , perioada dintre data liberării cond. şi împlinirea efectivă a duratei pedepsei constituind termen de încercare pentru condamnat. Pentru ca pedeapsa să se considere executată, este necesar ca în termenul de încercare condamnatul liberat condiţionat să nu comită alte infracţiuni şi să nu-i fie revocat beneficiul liberării cond.
După ce pedeapsa este executată în integralitatea ei, va începe să curgă termenul pentru reabilitarea fostului condmanat, care , la momentul în care este acordată, va stinge efectele pedepselor accesorii şi orice alt efect şi consecinţă care decurge din condamnare.


Ultima modificare: Miercuri, 8 August 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Prin urmare, să înţeleg că, pe perioada liberării condiţionate, până la expirarea termenului pedepsei cu închisoarea, persoana îşi poate exercita pe deplin drepturile care i-au fost complimentar interzise?
Pentru drepturile prevăzute în art. 64 lit. a-c , este incident art. 71 cod penal care spune că o condamnarea la pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau a închisorii atrage de drept interzicerea drepturilor prevăzute în art. 64 lit. a)-c) din momenul în care hotărârea de condamnare a rămas definitivă şi până la terminarea executării pedepsei, până la graţierea totală sau a restului de pedeapsă ori până la împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei.
Rezultă că există aceste interdicţii încă de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, însă executarea efectivă are loc după terminarea pedepsei principale , când fostul condmanat nu poate , de pildă, să ocupe o funcţie cum este aceea în exercitarea căreia a comis o anumită infracţiune .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Solutie hotarare penala oug nr. 195/2002 georgeclinciu georgeclinciu [quot]H O T Ã R Ã ª T E În baza art 87 alin 1 din O.U.G nr 195 / 2002 cu aplicarea art 320/1 alin 7 C.pr.pen condamnă inculpatul CG, , la o pedeapsa de 1 ... (vezi toată discuția)
Buna! ma poate lamuri cineva ? moritsu moritsu \\" In baza dispozitiilor art. 71 alin 1, 2 C.pen. aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevazute de art 64lit. (a) teza a II-a si ... (vezi toată discuția)
Termen prescriptie pedepse accesorii lv01011970 lv01011970 Am avut o condamnare cu executare si mi-au fost interzise si drepturile conform art. 64 Cod penal. \" Pe durata si in conditiile prevazute de art. 71 Cod penal ... (vezi toată discuția)