buna,
as avea cateva intrebari,poate cineva stie sa imi raspunda.Sunt in concediu de risc maternal din data de 20 februarie,si m-ar interesa cum se face calculul pt.a afla cat ar trebui sa iau in luna aprilie de pe luna martie,si daca se impoziteaza sau doar cas-ul este cel care nu se plateste?
Inca ceva ce m-ar interesa ar fi ca la ultimele 10 luni de dinaintea primei zile de risc maternal intra luna februarie,si daca da atunci cum sa calculeaza venitul pe luna februarie?
Va rog mult sa ma ajutati.
Buna ziua.
Baza de calcul o reprezinta sase luni inainte de luna cu medicalul raportat la zilele lucrate efectiv in aceste sase luni.
Deci baza calcul in cazul d-stra:
Venit brut realizat lunile Ian 2011 - Iulie 2011 / zilel lucrate in aceasta perioada.
Media *75 % ar reesi o suma pe zi.
La acest tip de medical se retine doar contributia la pensii.
Pentru luna Februarie aferent zilelor lucrate efectiv se calculeaza normal, iar aferent zilelor de medical se calculeaza cum am relatat mai sus.
pt mine ultimele 6 luni ar insemna septembrie 2010-februarie 2011? daca da venitul brut pt aceste 6 luni cumulat ar fi 8832/123=71,80, 71,80*75%=53,85
iar pt luna martie ar fi 53,85*23 zile lucratoare=1238,55 brut la care se retine doar 10.5%??asta ar insemna 1238,55*10,5%=130,04
deci 1238.55-130,04=1108,51
va rog spuneti-mi daca cat de cat sunt aproape de rezultat si daca am parcurs bine pasii?
bun sa zicem ca si eu am ales gresit lunile pt ca eu am pus inclusiv februarie,,cat de cat metoda de calcul este aproape de cea corecta???
si va multumesc foarte mult pt raspuns...si as mai avea o nelamurire in legatura cu
cu alegerea timpului petrecut acasa cu cel mic,daca sa fie un an sau doi.Din cate am inteles eu mamicile care aleg un an sunt protejate pe perioada acestui timp de a nu pierde indemnizatia de crestere a copilului in cazul inchiderii firmei,si in plus primeste un stimulent in valoare de 500 ron pt intoarcerea le munca inaintea terminarii celor 12 luni,iar daca alege varianta cu doi ani pierde acel stimulent,dar este si in pericol de a pierde indemnizatia de crestere daca firma se inchide...Ca sa inteleg ,in cazul meu eu lucrand la un cazino cu un viitor incert si pt luna urmatoare ,daca aleg varianta cu doi ani ,iar la 5 luni de la nastere firma se inchide pierd si eu acei bani si sunt abligata sa imi caut de lucru in alta parte??sau sunt protejata cel putin un an????
Rog foarte mult cine stie sa imi raspunda ,sa faca acest lucru deoarece conteaza enorm pt mine care varianta sa aleg si probabil sa ajut si eu la randul meu alte mamici..
Pai daca ati intrat in risc maternal pe data de 20 feb atunci lauti ca baza de calcul ianuarie 2011 - iulie 2010 inclusiv.
Ati calculat bine numai ca se plafoneaza la 670*12 = 8040
Retinerea la pensii se face astfel:
2022*35% = 708 lei *10.5% pentru o luna intrega de medical.