Mama mea a facut in 2004 un credit ipotecar, cu o asigurare de viata. In urma cu o luna aceasta a decedat. Am depus dosar de daune la firma de asigurari insa nu se poate incasa asigurarea deoarece se pare ca mama nu a mai platit asigurarea din 2006 pana acum, iar o plata acum mi s-a zis ca nu ar fi acceptata, intrucat ar fi chitanta dupa data decesului. In concluzie, creditul merge in continuare si trebuie achitat inca 14 ani de zile (asta inseamna rate cu un total de aprox 12000 de euro).
Ceea ce nu stiu este cum se procedeaza in cazul succesiunii. Se poate face, pe numele cui va fi casa, nu stiu cum raman lucrurile astea. Si ar mai fi o problema. Eu mai am o sora in varsta de 7 luni. In mod normal ar trebui sa avem drepturi egale la casa, dar nu mi s-ar parea corect ca dupa ce eu platesc 12000 de euro timp de 14 ani, sa avem in continuare drepturi egale.
Va rog frumos sa ma ajutati, ce se poate face in acest caz, care ar fi cea mai buna solutie?
Succesiunea se deschide in momentul mortii si se dezbate ulterior, la notar sau, in caz de neintelegeri, in instanta. Succesiunea se deschide si se dezbate pentru intreg patrimoniul defunctului, care cuprinde atat activul (drepturile) cat si pasivul (obligatiile) acestuia. Pentru lamuriri asupra actelor necesare, procedurii in intregul ei (inclusiv costurile), cat si assupra modului de partajare a bunurilor astfel incat datoria platita sa fie scazuta din partea care ar reveni unui alt mostenitor cu drepturi eegale cu ale dvs., va sfatuiesc sa mergeti la un notar din orasul dvs.
daca doriti sa platiti acceptati succesiunea daca nu nu. In ce priveste sora, conteaza ce va spune tutorele legal( tatal) si autoritatrea tutelara. Intrebati un notar.
Deschideti succesiunea mamei la notar si in certificatul de mostenitor veti include pasivul de 12.000 euro.La iesirea din indiviziune cand se va face se va tine cont de acest lucru.Oricum sora dvs de 7 luni nu poate plati creditul.In ceea ce priveste situatia prezentata cu asiguratorul ,asa este corect atata timp cat nu a platit primele de asigurare.Sora dvs va suporta cota cuvenita din pasivul succesoral care include si cheltuielile de inmormantare ,impozite si creditul contractat de mama dvs etc.In caz contrar daca nu achitati creditul veti piede imobilul ipotecat banca putand sa va execute silit scotand imobilul la licitatie.Dvs apreciati si decideti ce este mai bine pentru dvs.
Eu vreau sa achit in continuare creditul, normal ca nu vreau sa pierd casa pentru care mama a platit 6 ani. Numai ca vreau ca din partea surorii mele de mostenire sa se scada jumatate din cheltuieli, asa mi se pare corect.
De regula la creditele ipotecare se face o polita complementara de deces pe termen limitat la care ratele se platesc in acelasi timp cu ratele la credit iar banca vireaza suma corespunzand asigurarii catre asigurator. De aceea ma surprinde ca v-ati trezit in fata unui fapt total ciudat. Eu zic sa mergeti la banca sa va arate ce fel de polita avea mama si cum de a ajuns sa plateasca ea ratele din mana si nu i s-au oprit de catre banca. Trebuie sa verificati cu atentie fenomenul. Nu pot sa cred asa ceva.