Buna. Am tot citit aici pe forum si am ajuns la concluzia ca parerile sunt impartite. Am un caz" o firma x care are nevoie de muncitori zilieri-sezonieri". Care este forma legala de a le incheia cc de prestari servicii sau conventie civila? Are cineva un model de contract civil de prestari servicii.Din cate stiu conventia civila ca orele prestate/zi trebuie sa fie sub 2 ore. Ne poate lumina cineva cu un raspuns concret, cf legilor in vigoare?
Am un SRL si vreau sa obtin un credit, insa nu am experienta si "cunostintele" necesare in piata, iar pt asta angajez/contractez un tert. Acest tert ma ajuta sa gasesc o banca de la care sa iau creditul. Il voi plati numai daca iau creditul.
Pot sa inchei cu aceasta terta persoana fizica o conventie civila? Sau persoana in cauza trebuie sa fie PFA?
Eu ca SRL am vreun risc daca inchei conventia civila cu persoana fizica (care nu e PFA)?
Conditia agreata de Administratia finantelor publice este ca persoana fizica sa fie persoana fizica autorizata.
Iar situatia este deosebit de simpla in cazul in care contractul civil de prestari servicii se incheie intre o persoana juridica si o persoana fizica autorizata in baza Legii nr. 300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice si asociatiilor familiale care desfasoara activitati economice in mod independent.
Persoana fizica autorizata va prezenta societatii beneficiare, anterior incheierii contractului de prestari servicii, autorizatia pentru desfasurarea de activitati economice in mod independent si certificatul de inregistrare la ORC.
Contractul de prestari servicii pe care il incheiati cu persoana autorizata nu se fundamenteaza pe Codul muncii, ci pe principiile legislatiei civile, antrenand dupa caz, raspunderea civila contractuala a acesteia.
Domeniile de activitate in care pot fi incheiate aceste contracte de prestari servicii cu persoane autorizate sunt prevazute in cadrul anexei nr. 1 la Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 300/2004.
In ceea ce priveste incheierea altor tipuri de conventii civile , acestea sunt permise de regula numai pentru activitati prevazute expres de legi speciale (exemplu, pentru angajarea administratorilor de bloc de catre asociatiile de proprietari). Odata cu abrogarea conventiilor civile reglementate prin art. 3 din Legea nr. 130/1999, pentru desfasurarea cu regularitate a unor activitati care nu depaseau in medie 3 ore pe zi in raport cu programul lunar de lucru, singura posibilitate ramasa de incheiere a unui contract civil de prestari servicii este data de Codul civil, insa nu pentru activitati regulate, ci de regula, pentru o prestatie unica, determinata.
Pana nu demult, potrivit Codului muncii, se mai putea presta activitate in baza unui contract civil sub doua ore pe zi si sub 10 ore pe saptamana (art. 101 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii).
Insa odata cu publicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 55/2006 in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 788 din 18 septembrie 2006, art. 101 a fost modificat. In prezent Codul muncii nu mai accepta conventia civila nici sub 2 ore pe zi.
Daca este autorizat poate, practic aproape orice.
Vezi art.2 lit.i din OUG44/2008-persoana fizica autorizata - persoana fizica autorizata sa desfasoare orice forma de activitate economica permisa de lege, folosind in principal forta sa de munca;
Contract de colaborare
geo26
Buna seara! As vrea sa stiu daca se poate incheia un contract de colaborare ( exemplu: pentru serviciile unui sofer, sau angajarea unei bone) intre o persoana ... (vezi toată discuția)