avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Am si eu o intrebare in legatura cu succesiunea ce se face in urma decesului unuia dintre parinti.Locuiesc impreuna cu sotul si cei doi copii ai nostri,intr-o casa construita de socrii mei acum vreo 15 ani,pt sotul meu ,in mediul rural.Nu avem acte.Proprietar era socrul meu care a murit acum o luna.Soacra mea locuieste impreuna cu cei doi frati ai sotului(frate si sora,necesatoriti)in alta casa .Ce trebuie facut pt a deveni proprietari asupra imobilului in care locuim,fara a avea probleme pe mai tarziu din partea cumnatilor mei?Mentionez ca acum totul e in ordine dar pe viitor nu se stie .Am inteles ca se merge la notar cu soacra si cumnatii,acestia isi declara acordul ca noi sa devenim proprietari,se trece rolul de la primarie pe numele nostru si astfel vom fi in regula.Asta e tot?Multumesc anticipat de raspuns.
Cel mai recent răspuns: adelinab , utilizator 16:25, 2 Aprilie 2011
trebuie facuta succesiunea dupa socrul dvs. la succesiune soacra dvs si ceilalti mostenitori daca mai sunt dau o declaratie de renuntare in favoarea sotului dvs. si asa sotul dvs devine proprietar exclusiv asupra casei.
Multumesc frumos de raspuns.Stiti cumva ,costul acestei actiuni este influentat in vreun fel daca se face la un anumit interval de timp de la decesul socrului?Si cam cum sa evalueaza costul?
Da, daca dezbateti si finalizati succesiunea in termen de doi ani de la data deschiderii ei (adica de la momentul decesului socrului dv.), veti fi scutita de plata impozitului prevazut de art. 77(1) din Codul fiscal, care se calculeaza in procent de 1% din valoarea bunurilor din masa succesorala.

In alta ordine de idei, daca socrul dv. a mai avut si alte bunuri in afara de aceasta casa, atunci va recomand un partaj succesoral, deoarece este posibil ca fratii sotului dv. sa nu doreasca sa renunte, fiindca, potrivit legislatiei noastre, nu se poate renunta la un bun sau altul, ci la insasi calitatea de mostenitor. Asadar, la prima dezbatere, indiferent de bunurile declarate (economii la CEC, autoturism, imobil), si indiferent de valoarea lor, cei care au renuntat, vor ramane mereu "renuntatori", chiar daca ulterior succesiunea se suplimenteaza pe un alt imobil.
Cu alte cuvinte: ai renuntat la calitatea de mostenitor? Nu mai ai nici drepturi.
Cine este trecut in rol?Dvs. spuneti ca nu aveti acte, dar socrul decedat avea acte? Care sunt acestea?
Socrul meu s-a judecat anul trecut cu unicul sau frate si a castigat,sentinta fiind definitiva si irevocabila.La primarie nu stiu pe ce nume e rolul,dar cand a platit sotul meu,in 12.2010,pe chitanta a fost trecut el,adica sotul fara a fi specificat alt nume.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune cristinicaz cristinicaz socrul meu a decedat recent.au rămas un apartament si o casa la tara.Exista o soție și doi copii.ce drepturi are fiecare la moștenire? Pot copiii sa ii ... (vezi toată discuția)
Succesiune PopaGabriela PopaGabriela Buna ziua, Dupa decesul socrului (1983) nu s-a facut succesiunea. A ramas in viata soacra mea. Noi am locuit cu ei si inca locuim cu soacra. Ce drepturi are ... (vezi toată discuția)
Vaduva Fapanuputapa Fapanuputapa problema mea este urmatoarea;am fost casatorita timp de 30 de ani cu sotul meu dar din nefericire nu am putut avea copii si tot din nefericire sotul meu a ... (vezi toată discuția)