avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu pentru cresterea copilului

buna ziua!
am lucrat 10 luni la o firma dar s-au facut restructurari..din pacate nu am putut beneficia de indemnizatia pentru somaj..m-am hotarat sa fac un bebe..
am si eu o intrebare,,,daca ma angajez in alta parte pentru cateva luni inainte de a ramane insarcinata, se cumuleaza aceasta perioada cu cele 10 luni lucrate sau trebuie sa lucrez 12 luni intr-un singur loc?...
pot spre exemplu sa platesc eu pentru cele doua luni cotizatia, sa lucrez 3-4 luni in alta parte, sa intru in somaj pana la nasterea copilului? exista posibilitatea aceasta?
daca se naste copilul in perioada somajului, am dreptul la indemnizatia pentru nasterea copilului?
va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Vineri, 1 Aprilie 2011
florentinaaflorea, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:39, 2 Aprilie 2011
1. Pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC, trebuie ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului, sa aveti realizate timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit .

2. Acordarea indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de plata contributiilor catre bugetul de stat.

3. Puteti sa va angajati cu c.i.m. pe durata determinata pentru cel putin 2 luni , la incetarea duratei pentru care a fost incheiat puteti intra in somaj.

4. Cele 12 luni necesare acordarii indemnziatiei pentru CCC sau a indemnizatiei pentru somaj nu trebuie sa fie la acelasi angajator .. pot fi la angajatori diferiti.
problema este ca cim-ul mi-a incetat la data de 16 martie, in luna aprilie nu am lucrat nicaieri..am o luna si cateva zile in care nu am desfasurat nici o activitate...din cate stiu,oug prevede realizarea veniturilor 12 din ultimul an anterior nasterii copilului, asta inseamna un an neintrerupt...
De exemplu, data preconizata a nasterii este aprilie 2012 , atunci perioada care se ia in calcul este aprilie 2011 - aprilie 2012. In aceasta perioada trebuie sa faceti dovada ca ati realizat venituri supuse impozitului pe venit sau v-ati aflat intr-una din situatiile prevazute in art.2 alin.5 din OUG nr.111/2010.

Dvs ati afirmat ca ati lucrat numai 10 luni , pentru somaj va mai trebuie 2 luni lucrate in condtiile in care c.i.m. anterior a fost cu norma intreaga.
Prin urmare, daca va angajati cu c.i.m. pe perioada determinata de cel putin 2 luni , atunci veti putea beneficia de somaj si apoi de indemnizatie pentru CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Majorarea indemnizatiei de crestere copil - mama somera RalucaChiriac RalucaChiriac Buna seara si La multi ani! Am inteles ca indemnizatia pentru crestere copil s-a majorat cu 10%. Problema mea este urmatoarea: daca am absolvit o forma de ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate/ de crestere copil Valias Valias Buna ziua, O prietena de-a mea, insarcinata in 7 saptamani, are contract de munca (perioada determinata) din 29 octombrie 2012. Data aproximativa a nasterii ... (vezi toată discuția)
Contract de munca cu perioada determinata Marinela Daniela Marinela Daniela Buna ziua! Sunt angajata din 12.02.2018 pana la 11.05.2018. Din 12.05.2018 mi sa prelungit contractul de munca cu 1 an, pana la data de 11.05.2018, urmand a ... (vezi toată discuția)