avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrebare legata de mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrebare legata de mostenire

Buna ziua,
Problema mea e putin mai complicata dar sper ca o sa ma intelegeti. Ambii bunici din partea mamei au decedat cu multi ani in urma, mai intai bunicul, apoi bunica. La momentul decesului bunica detinea o casa undeva intr-un sat. Totodata bunicul si bunica au detinut pe vremuri o suprafata destul de mare de teren. Mama a mai avut un frate care la un moment dat s-a mutat si a locuit in casa bunicii. Fratele mamei s-a ocupat de retrocedarea terenului, nu stiu cine este trecut in titlul de proprietate, probabil fratele mamei pentru ca la momentul cererii si retrocedarii terenului bunica nu mai era in viata. De curand a decedat si fratele mamei si acum copiii fratelui mamei(deci nepotii mamei) sustin ca ei sunt proprietari ai casei si al terenului si ca au rezolvat si cu actele dar nu vor sa dea detalii. Desigur ca acuma mama ar dori sa obtina partea ei de mostenire dar nu stie de unde sa inceapa. Casa si terenul se afla intr-un sat intr-un alt judet decat cel in care locuieste mama, la distanta destul de mare si este destul de greu.
Probabil ar trebui pentru inceput sa intrebam la primaria de care apartine localitatea respectiva cine este trecut proprietar dar nu stim daca primaria ne va furniza aceste informatii. Deci prima intrebare ar fi daca mama mea are dreptul sa obtina acele informatii si daca primaria este obligata sa le furnizeze si care ar fi procedura. Daca vom descoperi ca intr-adevar verisorii mei sunt proprietari putem afla si modalitatea in care au devenit proprietari?
A doua intrebare ar fi legata de teren si anume daca unchiul meu a facut probabil cererea de retrocedare a terenului si probabil titlul de proprietate a fost emis pe numele unchiului se mai poate face ceva, adica mama mai are vreun drept?
Mama nu isi aminteste sa se fi facut succesiune dupa moartea bunicii si nici nu stie ca bunica sa-i fi donat sau vandut casa unchiului meu.
In concluzie am dori sa aflam care este procedura , de unde trebuie inceput avand in vedere ca mama nu detine nici un act sau copie a vreunui act, nici a casei bunicii, nici a terenului.

Va multumesc anticipat pentru sfaturi si idei.
Cel mai recent răspuns: mihaela495 , utilizator 10:18, 2 Aprilie 2011


'Mama nu isi aminteste sa se fi facut succesiune dupa moartea bunicii si nici nu stie ca bunica sa-i fi donat sau vandut casa unchiului meu."


Mergeti la Camera notarilor de unde apartineti si solicitati sa se verifice daca s-a dezbatut succesiunea.Verificati cine figureaza in registrul agricol.

Multumesc pentru raspuns.
Banuiesc ca trebuie sa mergem la Camera notarilor din judetul unde este situata casa. Acolo ar trebui sa prezentam ceva documente(desigur inafara actului de identitate) sau e suficient sa spunem numele si adresa bunicii si putem obtine informatii? Care ar fi procedura? E posibil ca unchiul meu sa fi facut succesiunea si mama sa nu fi fost anuntata?
La Registrul Agricol aceeasi situatie, cum putem obtine informatii? E suficient ca mama sa spuna ca este fiica persoanei X, adica bunica?
Intre timp am aflat de la o ruda ca unchiul i-ar fi spus la un moment dat ca urmeaza sa faca transferul proprietatii pe numele dansului. Acest lucru s-a intamplat la mai multi ani dupa moartea bunicii. Daca vom descoperi ca situatia este intr-adevar asa si unchiul meu a devenit la un moment dat proprietar se mai poate schimba ceva? Desigur va trebui sa aflam pe baza carui act a devenit proprietar dar indiferent de situatie nu ar fi trebuit sa isi dea si mama acordul? Sau faptul ca unchiul a locuit in ultimii ani in casa bunicii ii da acest drept? Mentionez ca initial unchiul meu a locuit la oras pe urma casa bunicii fiind goala a tot mers acolo mai intai in concedii si usor, usor s-a instalat acolo. Desigur ca locuind acolo a avut grija de casa dar in acelasi timp a folosit si terenul, fiind in mare parte teren agricol.

Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de vanzare-cumparare? maggia87 maggia87 Buna ziua! Numele meu este Maria si am 22 de ani. Am si eu o nelamurire in privinta unei case a bunicilor mei. Bunicii mei au 3 copii. Din pacate bunicul a ... (vezi toată discuția)
Succesiunea după 30 de ani de la decesul bunicilor? Mara77! Mara77! Buna seara! Bunicii mei din partea mamei au decedat acum vreo 25- 30 de ani, întâi bunica, apoi bunicul la ani distanță. Bunicii mei au avut 5 copii. ... (vezi toată discuția)
Mostenitor nementionat pe titlul de proprietate. succesiune. intabulare. MariusEmilian MariusEmilian Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in descifrarea unei situatii mult prea stufoase pentru mine! Scopul final al expunerii este intentia de a face ... (vezi toată discuția)