Buna seara,
Tatal meu a decedat si urmeaza sa se faca succesiunea. Eu sunt unicul lui copil dintr-o casatorie anterioara. Mostenirea se va imparti intre mine si sotia lui actuala.
Problema este urmatoarea:
* el avea in proprietate o casa; pe CF apare ca fiind dobandita cand era necasatorit
* sotia lui nu are nimic trecut pe numele ei
* am descoperit ca pe CF apare casa veche si nu cea actuala, cu alte cuvinte casa noua (casa veche fiind demolata si construita alta) nu este intabulata
Intrebarea este urmatoarea:
* cum se mai poate intabula o casa dupa 15 ani de la constructie? practic este ilegal ce a facut el dar trebuie sa rezolv cumva situatia aceasta
* cat imi revine mie si cat ii revine sotiei lui daca intabularea se va putea face acuma?
Va cramponati prea mult de aceasta intabulare.
Dumneavoastra veti dobandi dreptul de proprietate indiferent daca intabularea este facuta sau nu.
Venind in concurs cu sotia supravietuitoare, dumneavoastra aveti dreptul la 3/4 din averea defunctului (art. 669 din Codul civil), iar sotia defunctului are dreptul la 1/4 din averea defunctului (art. 1 din Legea 319/1944, data in timpul regimului Antonescu).
Problema nu consta in faptul ca sotia nu are nimic trecut pe numele ei, ci daca aceasta casa noua a fost dobandita sau nu in timpul casatoriei (chiar si prin construire), chiar daca actul de proprietate este doar pe numele tatalui dv.
Presupun ca terenul de sub casa (avand in vedere ca exista si o "casa veche", de dinaintea casatoriei, demolata in prezent) este proprietatea exclusiva a tatalui dv.
In aceste considerente, distingem doua situatii:
1) Cand casa cea noua a fost dobandita inaintea casatoriei - situatia este simpla, cotele ramanand cele de mai sus;
2) Cand casa cea noua a fost dobandita in timpul casatoriei, printr-un act prin care a devenit bun comun - situatia se schimba un pic, deoarece in masa succesorala a defunctului avem dreptul de proprietate in intregime pe teren (cota de 1/1), dar numai jumatate din casa (cota de 1/2), si atunci cotele ar fi urmtoarele:
dumneavoastra: 3/4 x (teren + 1/2 casa)
mama vitrega: 1/4 x (teren + 1/2 casa - acelasi 1/2 ca mai sus).
Dar avand in vedere ca mama dv. vitrega ar mai avea jumatate din casa ca parte de bun comun, aducand la acelasi numitor, vom avea urmatoarele cote:
dumneavoastra: 3/4 din teren, 3/8 din casa;
mama vitrega: 1/4 din teren, 5/8 din casa.
Sper ca nu v-am incurcat prea tare.
Revenind la intabulare: in mod normal, puteti sa intabulati o casa indiferent de timpul care a trecut de la dobandirea sa, cu conditia sa aveti actele necesare.
In acest caz, ar trebui autorizatia de construire si procesul verbal de receptie finala a lucrarilor. Ideal ar fi sa aveti si autorizatia de demolare, pentru a radia constructia veche. Mai trebuie actualizata documentatia cadastrala.
Intalnim din nou doua situatii:
1) cea in care aveti aceste acte - situatia ideala, cand totul se va face fara prea mari batai de cap;
2) cea in care nu aveti aceste acte - caz in care este in functie de norocul dv., pentru ca unele OCPI-uri din tara intabuleaza in baza certificatului de mostenitor, in timp ce altele nu, pe motiv ca acesta nu este act de proprietate.
Corect ce spune d-l notar.in privinta succesiunii.
In privinta intabularii am o observatie si o recomandare, si anume-
prin O.U.G 64/2010, aparuta in M.O 451/2010, ordonanta care completeaza si modifica LEGEA 7/1996, a cadastrului si publicitatii imobiliare, (ordonanta care are ca nota de fundamentare tocmai necesitatea intabularii tuturor proprietatilor, conform legislatiei U.E)se admite sa se intabuleze constructiile executate inainte de 2001, fara autorizatie de construire.
Art.32 al O.U.G 64/2010 arata-
32. La articolul 55, după alineatul (1) se introduc două
noi alineate, alineatele (11) si (12), cu următorul cuprins:
,,(11) În cazul construcţiilor realizate înainte de intrarea În
vigoare a Legii nr. 453/2001 pentru modificarea şi completarea
Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor deconstrucţii şi unele măsuri pentru realizarea locuinţelor,
Înscrierea se face În baza:a) autorizaţiei de construire sau, În lipsa acesteia, a
certificatului prin care se atestă că imobilul este Înregistrat În
registrul agricol, precum şi În evidenţele fiscale, eliberat de
primarul unităţii administrativ-teritoriale unde este amplasată
această constructie;
b) documentaţiei cadastrale.
(M.O 451/2010)
Cred ca este bine si mai ales recomandabil a face si intabularea respectiva, mai ales ca se poate.Cerere la cartea funciara, insotita de actele care se cer-documentatia cadastrala a imobilului, facuta de catre un expert topograf, recent, in date Stereo 70, ortofotoplan., certificat fiscal,plata taxe.Dureaza 21 de zile.
Succes!