avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1230 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul cetatenilor ue cu statut de rezidenta in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul cetatenilor ue cu statut de rezidenta in romania de a detine in proprietate terenuri intravilane

buna seara,
va cer sfatul in incercarea de a rez urmatoarea problema: dupa anul 1990 in baza legii? am fost improprietarit cu un teren intravilan in calitatea mea de urmas (mostenitor) al bunicilor mei care in trecut au fost dezmosteniti de comunisti. in anul 1995 am cumparat inca un teren in intravilanul aceleiasi localitatati. pentru ambele terenuri sunt in posesia actelor de proprietate si a documentelor cadastrale platind anual impozitele aferente. in anul 2002 pentru a primi cetatenia unui stat membru ue a fost necesar sa renunt la cetatenia romana. cf legii? nemai fiind cetatean roman ar fi fost necesar ca in decursul a un an de zile de la primirea noii cetatenii sa instrainez ambele terenuri deoarece legea ? prevedea ca cetatenii altii decit romani nu au dreptul de a detine in proprietate terenuri in romania. consultind diversi avocati si notari, parerile acestora au fost contradictorii. unii ma sfatuiau sa instrainez terenurile (lucru pe care nu prea il doream), iar altii ma sfatuiau sa astept aderarea romaniei la ue, moment in care situatia ar fi fost de asteptat sa se reglementeze. intradevar in anul 2005 a fost emisa legea 312 care la o prima interpretare mi-ar permite detinerea in proprietate a terenurilor mai ales deoarece intre timp m-am stabilit ca cetatean ue in romania, avind declarat aici domiciliul stabil (la bloc). in continuare insa citind diferite articole pe aceasta tema, nu sunt de loc lamurit: pot sau nu sa detin in proprietate aceste doua terenuri, mai ales ca in termenul de un an de zile de la pierderea cetatenie romane si primirea cetateniei ue nu le-am instrainat (deci am incalcat legea aflata atunci in vigoare) chiar daca legea 312 ar permite teoretic din anul 2005 acest lucru? de asemenea care este interpretarea dumneavoastra a aceste legi: ii este permis unui cetatean ue cu domiciliul stabil declarat in romania (deci rezident cf legii) sa achizitioneze si sa detina aici terenuri in proprietate. daca nu s-ar permite acest lucru la ce consecinte ma pot astepta? va multumesc pentru raspunsuri! ion-_-
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 19:33, 2 Aprilie 2011
Pe cel mostenit legal nu aveti de ce sa-l instrainati. Este o exceptie privind terenurile mostenite legal.
La celelalte intrebari nu va pot da un raspuns concret momentan.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Aprilie 2011
ContSters200284, utilizator
Cetateanul unui stat membru, apatridul cu domiciliul intr-un stat membru sau in Romania, precum si persoana juridica constituita in conformitate cu legislatia unui stat membru pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor in aceleasi conditii cu cele prevazute de lege pentru cetatenii romani si pentru persoanele juridice romane.

Art. 44, alin. 2 din Constitutia Romaniei prevede ca „proprietatea privata este garantata si ocrotita in mod egal de lege, indiferent de titular. Cetatenii straini si apatrizi pot dobindi dreptul de proprietate privata asupra terenurilor numai in conditiile rezultate din aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si din alte tratate internationale la care Romania este parte, pe baza de reciprocitate in conditiile prevazute prin lege organica, precum si prin mostenire legala".
Prin corelarea textului constitutional incident cu prevederile Legii nr. 312/2005, se poate concluziona ca cetatenii straini si apatrizii pot dobindi dreptul de proprietate privata asupra terenurilor atit prin acte intre vii, precum si prin mostenire legala.
va multumesc pentru raspuns. constitutia romaniei este interesanta, o lectura placuta. cum insa puteti argumenta faptul ca in cazul meu (cetatean ue cu rezidenta in romania), atunci cind dupa aparitia 312/2005 am dorit sa achizitionez un teren intravilan (altul decit cele doua aflate in "proprietatea" mea) nici un notar public nu a vrut sa incheie actele de vinzare-cumparare, motivinda ca legea 312/2005 este ambigua, desi dupa parerea mea aceasta este destul de clara (Capitolul II - Dobandirea dreptului de proprietate asupra terenurilor de catre cetatenii statelor membre si persoanele juridice avand nationalitatea acestor state, precum si de catre apatrizii cu domiciliul intr-un stat membru sau in Romania)

oricum insa, m-am linistit in ceea ce priveste cumpararea de terenuri; doresc insa sa aflu care este situatia juridica a acestor doua terenuri. sunt sau nu sunt in proprietatea mea. pot de ex sa dobindesac autorizatie de construire sau sa le vind? daca nu as mai avea dreptul de proprietate care este modalitatea prin care as putea fi desproprietarit si de catre cine. am inteles ca ar exista posibilitatea ca in cazul in care aceste terenuri nu ar mai fi in proprietatea mea, sau mai exact: cadin punctul de vedere al legii nu as avea dreptul de a le detine in proprietate, s-ar considera ca ele nu au un proprietar, iar legea (?) prevede ca terenurile fara proprietar intra (automat?) in proprietatea statului. va multumrsc pentru orice raspuns avizat. ion-_-
opinia mea este ca dvs in prezent sunteti proprietarul de drept si de fapt al celor doua terenuri si puteti obtine autorizatie de constructie pt ele sau le puteti instraina.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sucesiune teren agricol cetatean strain stefan44 stefan44 Buna seara! In urma decesului tatalui sunt chemat la succesiunea unor terenuri agricole. Numai sunt cetatean roman,traiesc in Germania. Ce inseamna ... (vezi toată discuția)
Dreptul de proprietate al cetatenilor straini asupra terenurior agricole Ely11 Ely11 Buna ziua, Imi puteti spune va rog, unde sunt inregistrate tranzactiile cu terenuri agricole catre cetatenii straini? Cine se tine evidenta acestor ... (vezi toată discuția)
Drept achizitie proprietate ,cetateni straini kpas2005 kpas2005 Cetatenii straini ,membrii ue ,au dreptul de a cumpara teren intravilan?dar agricol?multumesc (vezi toată discuția)