Avem o problema de afaceri pt care avem nevoie de un sfat profesional. Am predat o firma prin cesionare de parti sociale catre un asociat unic. Firma detine un credit fara garantii la o banca. Noii actionari au preluat firma pe numele fetei lor de 19 ani avand procura cu drepturi depline. Mentionam ca noii actionari au luat la cunostinta de existenta creditului asumandu-si intreaga responsabilitate si folosinta a unei jumatati din el. Informand banca despre aceasta schimbare de actionari, aceasta insista sa-i fie returnat creditul ori sa intre vechii asociati in firma inapoi.
Ce masuri poate lua banca impotriva fostilor asociati si poate aceasta sa intenteze vreo actiune judecatoreasca atata timp cat noii actionari platesc ratele la timp si respecta contractul intocmai?
Imprumutul bancar a fost dat pe firma X. Din punctul meu de vedere, nu are importanta cine sunt asociatii in timpul derularii creditului, insa, pentru orice eventualitate, avand in vedere marea varietate a contractelor de credit pe care le ofera bancile, cititi cu atentie ce scrie in contractul dvs., ce obligatii va revin in caz de schimbare a asociatilor ( daca e prevazuta o asemenea clauza) si in ce conditii are banca dreptul sa va ceara rambursarea anticipata a creditului.
Din experienta mea, stiu ca bancile introduc o clauza de exigibilitate a imprumutului si uzeaza de ea numai atunci cand exista restante la plata ratelor. Exigibilitate = dreptul bancii sa ceara restituirea integrala a dobanzilor si imprumutului, inainte de expirarea duratei stabilite initial, ca o sanctiune pentru nerespectarea graficului de rambursare a creditului primit.
e posibil ca functionarul bancii care va solicita toti banii sa nu stie mare lucru, verificati dvs. si aveti grija ca ratele sa fie platite la scadenta.