Acum peste un an am facut un credit de nevoi personale la banca Millennium pe 10 ani.
Totul a fost ok pana in primavara cand am avut cateva probleme financiare si am intarziat plata a 2-3 rate.
Dupa ce mi-am revenit am achitat 2 rate urmand ca in cateva zile sa achit si restul sumei restante.
In aceeasi perioada am primit o somatie de la banca Millennium prin care eram instiinta ca am 1 zi sa achit toata valoarea creditului.
Am fost la ei, mi-au spus ca am intarzit cu plata si ca nu mai pot lasa contractul sa mearga mai departe si ca trebuie sa returnez tot creditul sau sa fac o rambursare mai rapida (maxim 2 ani).
Ne-am inteles sa le platesc o rata lunara mai mare (cam de 4-5 ori mai mare) pentru a putea achita mai repede creditul.
Asta se intampla din august.
Toata aceasta intelegere a fost trecuta intr-un proces verbal incheiat intre mine si banca.
Am stabilit suma de plata si o zi de plata de 15 ale lunii.
Am platit in fiecare luna (sep, oct, nov) suma convenita avand in luna oct o intarziere de 1 zi (am platit pe 16 dar am anuntat banca in prealabil) si in nov 2 zile (am platit pe 17 dar la fel, am anuntat banca in prealabil).
In luna noiembrie i-am rugat pe cei de la banca sa reglementam noile conditii de returnare a creditului printr-un contract sau o anexa pentru a stii si eu suma totala si mai ales dobanda practicata.
Pe data de 15 noiembrie dimineata m-am trezit acasa cu un executor de la banca Millennium care a venit sa ma anunte ca am o luna sa achit tot creditul sau in ianuarie imi scot casa la licitatie.
In contractul meu cu banca se specifica la capitolul legat de garantarea imprutului ca eu garantez imprumutul cu veniturile mele (garantie reala mobiliara asupra veniturilor prezente si viitoare); pe langa asta se adauga o asigurare de viata care banuiesc ca este irelevanta in contextul actual.
Se mai specifica si faptul ca garantiile mentionate in contract sunt constituite in conditiile legii 99/1999 titlul VI .
Intrebarea 1:
Cum nici in contract si nici in legea mentionata nu am gasit niciun fel de referire la bunuri imobiliare eu consider ca sunt in fata unui mare abuz al bancii Millennium.
Am dreptate sau ei chiar pot face acest lucru? Daca pot face acest lucru, in baza carei legi?
Intrebarea 2:
Cum nu am de unde sa achit aceasta suma, ce ma sfatuiti sa fac? Sa ma chinui mai mult sa gasesc totusi suma de care am nevoie sa achit tot creditul? sau sa merg iar la discutii cu ei sa revenim la o modalitate de plata lunara?
Doresc, de asemenea, daca se va dovedi ca este cazul, sa ma ajutati, daca se poate, sa obtin si reprezentare juridica in acest caz pentru discutiile de acum incolo cu ei si/sau pentru un eventual proces.
Precizez ca sunt din Bucuresti.
Tin sa precizez ca solutia preferata de mine ar fi sa continui sa achit lunar o suma suficient de mare incat sa termin creditul in maxim 2 ani (mai mult nu pre imi pot permite).
Faptul ca v-ati trezit cu executorul bancar la usa, ma face sa cred ca in contractul dvs. exista o clauza de exigibilitate a datoriei, in caz de nerespectare a graficului de rambursare. ce inseamna asta?
ca, in cazul in care dvs. nu achitati ratele potrivit intelegerii initiale un anume nr. de zile, inafara cresterii dobanzii datorate, banca poate sa ceara rambursarea anticipata a intregului credit, nemaifiind tinuta sa respecte esalonarea initiala, atata timp cat nici dvs. nu ati respectat graficul.
Banca, in functie de datoria acumulata, se poate indrepta atat impotriva bunurilor mobile cat si imobile, dar sigur, puteti face o contestatie la executare si sa invocati acele dispozitii din contractul de credit care prevad ordinea urmaririi datoriei.
Multumesc pentru raspuns.
Da, exista acea clauza de exigibilitate a datoriei.
Revin insa la garantarea imprumutului care, conform contractului, se face prin garantie reala mobiliara asupra veniturilor prezente si viitoare.
In baza carei legi se poate indrepta banca spre bunuri imobiliare? In legea 99 / 1999, titlul VI nu se precizeaza nimic despre asa ceva.
Care sunt sansele de castig in cazul in care eu fac contestatie la executare in conditiile date?
Exista vreo sansa sa revin la o forma de plata lunara?
Comision banca
IRINA ANGELA
Buna ziua. Sotul meu are un credit la o banca si ramanad fara servici a cerut si a obtinut ( iunie 2011 ) o restructurare a creditului, prelungindu-se perioada ... (vezi toată discuția)