buna,am o ..neliniste mica ,mare care ma framanta...Eu nu am facut succesiunea apartamentului dupa decesul tatalui meu ,locuiesc impreuna cu fetita mea si sotul ,cu care nu sunt in relati bune ,decand m-am imbolnavit si m-am operat de neoplazm la plaman( asta e...)Intrebarea mea este....daca nu m-ai apuc sa fac succesiunea copilul are drept la mostenire dupa bunici decedati..sau sotul Vreau un sfat cum sa fac sa-i ramana copilului care este minor acum are 10 ani .Insot nu am incredere daca el acum se poarta asa... pleaca ,vine..si nu-i pasa dar cand nu o sa mai fiu eu...???NU VREAU SA O LAS PE DRUMURI TREBUIE SA O PROTEJEZ,sunt convinsa ca el o v-a vinde ...nu mai am incredere in el .....multumesc;)
Ideal ar fi sa dezbateti sucesiunea dupa tatal dv., si apoi sa instrainati apartamentul fiului dv. In acest fel, sotul dv. nu va mai dobandi nimic.
Costurile sunt, din pacate, destul de ridicate.
O alta varianta prin care sotul nu ar mai mosteni nimic, ar fi sa divortati de acesta, avand in vedere ca oricum nu va aflati in relatii bune. Este poate o varianta mai ieftina, dar mai incomoda.
Copilul dv. nu ii mosteneste pe bunicii sai, dar va mosteneste pe dumneavoastra. Chiar daca nu ati dezbatut succesiunea dupa parinti, aceasta tot va trebui dezbatuta la un moment dat, cand bunurile acestora vor ajunge mai intai in patrimoniul dumneavoastra si abia apoi in patrimoniul mostenitorilor dumneavoastra.
Din pacate, pe langa copil, si sotul v-ar mosteni. Insa cota sotului este doar de 1/4, in timp ce cota copilului este de 3/4.
Avand in vedere ca sotul nu ar detine decat o cota-parte din apartament, acesta nu il va putea vinde singur. De fapt, ar putea vinde dreptul sau de 1/4, dar nimeni nu va cumpara vreodata doar 1/4 din apartament.
Pentru a putea vinde apartamentul in intregime, ar trebui sa participe si copilul la vanzare, insa atata timp cat acesta este minor, va trebui numit un curator, lucru pentru care autoritatea tutelara va face o ancheta sociala pentru ar stabili daca vanzarea ar fi in intersul minorului.
Sa speram ca totul va fi bine in ceea ce va priveste.
Multa sanatate!
Multumesc din suflet pentru sfat! V-a mai retin cu o intrebare daca deschid succesiunea se poate sa renunt in favoarea copilului(este fetita),nu sunt rea cu sotul meu ,dar vreau sa fac (ca mama) cei mai bine pentru copil Multumesc
Da, este si aceasta o varianta - sa renuntati la succesiune, presupunand ca nu mai aveti frati; in acest caz, mostenitorii din gradul urmator (copiii dv.) vor veni in nume propriu la succesiunea parintilor dv, dobandind acel apartament in intregime(adica in cota de 1/1).
Subliniez ca in aceasta situatie, deoarece dumneavoastra nu mai veti mai fi proprietar al apartamentului respectiv, va trebui ca pentru majoritatea operatiunilor juridice asupra apartamentului (in special actele de dispozitie - de exemplu, daca doriti sa-l vindeti, sau sa-l ipotecati) sa va adresati autoritatii tutelare.
Avantajul, in aceasta situatie, este acela ca veti beneficia de costuri mai mici, avand in vedere ca mostenitorul este minor si nu are venituri.
In momentul in care solicitati notarului public sa va faca un calcul, specificati-i amanuntul de mai sus.
daca au trecut 6 luni de la decesul tatalui dvs, nu mai sunteti in termen pt a opta, nu mai puteti renunta la mostenire
as alege din variantele expuse de d-l notar, pe cea cu divortul
in varianta dezbaterii succesiunii , apoi sa-i vindeti copilului, sotul dvs dupa decesul dvs ar putea ataca acel act de vanzare ca fiind donatie deghizata
Mostenire
marinica71
buna!ma numesc marian si am o nelamurire:mama mea a decedat in 1992 .in timpul casatoriei cu tatal meu au achizitionat un apartament.din 1997 pana in 1999 ... (vezi toată discuția)