Buna ziua,am divortat acum un an si am doi copii minori incredintati spre crestere si educare .Tatal lor trebuie sa le plateasca 377 lei pt fiecare copil...dar divortul a fost in martie anul trecut si in iunie fostul sot m-a amenintat sa ma duc sa dau o declaratie la notar ca am prim suma de 62.000 lei in avans pe 84 de luni contravaloarea pensiei alimentare...am fost amenintata si am depus la parchet plangere penala in aceeasi luna ...acum ma judec pt a castiga din nou dreptul copiilor dar se pare ca nu reusesc ....vroiam sa va intreb pot cere sa i se faca proba cu detectorul de minciuni.???????????
Proba cu poligraful "Da", dar depinde daca el vrea sa se prezinte la poligraf, Aveti o situatie destul de incurcata. Trebuia sa nu semnati la notariat actul respectiv, atunci aveati posibilitatea sa chemati in ajutor la 112, si se rezolva pe loc situatia D-voastra. Noi am mai discutat problema respectiva.
Am mai inteles ca ex.sotul a construit o casa pe terenul fostilor soti.
Intrebarea mea este constructia casei s-a facut in timpul casatoriei ?? S-au dupa divort?:luck:
Pensia de intretinere este obligatorie si se plateste incepand cu data cand instanta a stabilit cuantumul acesteia, adica de la momentul cand a fost inregistrata cererea de divort impreuna cu cererea accesorie prind obligarea uneia din parti la plata acestei pensii. Cea din urma este executorie de drept si de fapt. Suma acea de 62.000 lei nu poate fi considerata de nimeni ca fiind plata in avans a unei pensii de intretinere. Legea nu permite asa ceva! Daca ati semnat o declaratie prin care ati fi recunoscut ca ati primit suma respectiva in avans pentru pensie de intretinere, pe perioada de 84 de luni, si notarul in fata caruia ati semnat a autentificat acea declaratie, inseamna ca nu are ce cauta in bransa acestora. Actul in sine este lovit de nulitate!
@tudor are dreptate.
Plata in avans, compensatia in materia pensiei de intretinere nu este admisibila. Ea este o prestatie periodica si continua. Orice intelegere între părinţi , dacă exista , privind pensia de întreţinere, trebuie avizată de instanţă nu de notar.
Extras dintr-o hot. jud :"Astfel, cel care datorează pensie de întreţinere nu poate opune compensarea ei cu o datorie pe care creditorul pensiei o are, eventual, faţă de el."
Deci acel act autentic e nul daca se refera expres la plata in avans a pensiei de intretinere. Daca sotul o arata ca pe o creanta ce dv. ati avea-o catre el si cere compensarea in contul pensei de intretinere , nici aceasta nu se poate. prin urmare daca sotul nu a platit pensia de intretinere faceti plingere penala pentru neplata acesteia.