avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1013 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Intrebare urgenta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Intrebare urgenta

Buna ziua! Am si eu o problema destul de mare.. sunt casatorita de aproape 2 ani si am un copil de 10 luni. In fapt am locuit cu sotul meu in acesti ani cam 3 luni, adunand toate perioadele. Nu am locuit impreuna pe timpul sarcinii, iar dupa nasterea copilului am locuit doar o luna impreuna in casa parintilor mei.
Mentionez ca toate cheltuielile legate de sarcina sau de intretinerea copilului pana la aceasta varsta au fost suportate de mine, tatal necontribuind cu nimic, nici cu un pampers macar.
Acum sunt decisa sa divortez, dar vreau sa stiu ce se va intampla cu aceasta custodie comuna??
In ceea ce priveste relatia tatalui cu acest copil situatia sta cam asa:
A avut legatura cu fata, mai mult la insistentele mele. Am insistat sa pastreze legatura, chiar daca nu a contribuit material sau in alt fel al cresterea sa. De multe ori a refuzat sa o vada motivand ca atata timp cat nu o poate lua fara mine nu vrea sa o vada. Tinanad cont ca acest copil a fost alaptat la san pana la 6 luni integral, iar si in acest moment este tot alaptat, singura mea cerinta a fost ca de cate ori mergea copilul la domiciliul sau sa fie insotit de mine macar pana la implinirea varstei de 2 ani. Nu aveam pretentie de zi sau ora, ci oricand eram dispusa sa merg cu ea sa o vada. De asemenea, o perioada a venit la domiciliul meu, in casa parintilor mei, dar ulterior au intervenit niste jigniri reciproce intre acestia din urma si tatal copilului, iar vizita aici a devenit imposibila. Totodata, pentru a pastra legatura cu bunicii paterni, am propus ca o data pe saptamana sa mergem la ei cu fata. Nici asta nu s-a respectat pe acelasi motiv ca o sa o ia cand va putea pleca fara mine.
in consecinta relatia tata - copil este cam rara, chiar foarte rara si la insistentele mele.
Acum, inainte de intentarea divotului as vrea sa stiu ce sanse de obtinere a custodiei am si care ar fi posibilitatile pentru programul de vizita? Ma gandesc cu groaza ca acest copil nu a stat prea mult cu tatal sau si nu stiu daca ar rezista un weekend sau o saptamana cu el singura.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ina Dimitriu , Consilier juridic 11:28, 5 Aprilie 2011
In cererea de divort solicitati, pe langa desfacerea casatoriei, si incredintarea copilului catre dvs. In acest caz, se va efectua ancheta sociala la domiciliul dvs. pentru a se verifica daca dispuneti de conditii de crestere si ingrijire a copilului.
In privinta stabilirii programului de vizita, avand in vedere varsta copilului, solicitati ca acesta sa se desfasoare numai la domiciliul dvs. Numarul de zile si ore il puteti stabili dvs cu fostul sot.
Solicitati si obligarea tatalui la plata pensiei de intretinere in favoarea copilului.
Multumesc pentru raspunsul dumneavoastra promt. Temerea mea este ca pana la stabilirea termenului in instanta va intra in vigoare custodia comuna si nu stiu ce sanse mai am pentru obtinerea custodiei. De asemenea, nu am sanse sa ma inteleg cu tatal, deoarece nu doreste divortul si sigur va face numai greutati. chiar nu am nevoie material de pensie sau alti bani, doar ca vreau custodia fetei si pe cat posibil sa o insotesc cand o ia. Asta pana mai creste.
Pensia este un drept al copilului, chiar daca Dvs.o doriti sau nu. Nu aveti voie, moral, sa renuntati la ea.
I-o puteti pune pe un card si s-o pastrati acolo, daca acum nu aveti nevoie de bani.
Cat despre custodie, multa lume vorbeste de custodie comuna, insa nu am gasit nicaieri aceasta reglementare..inca.
Daca stie cineva amanunte, poate ne ajuta, caci si eu sunt interesata.

Nu ne poate nimeni clarifica situatia custodiei comune???
Nu cred ca custodia comune ar fi convenabil in acest caz si nici este posibil in Romania. Asta este o doctrina jurisprudentiala spaniola actuala nu inca romaneasca. Puteti sa va lamuriti bine in discutia avuta in acest foro aici. www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Marți, 5 Aprilie 2011
Alvaro Liniers, Avocat

Alte discuții în legătură

Program vizita bebelus 9 luni cris999 cris999 Ma aflu in proces de divort cu sotul meu, actiune de divort intentata de acesta. Am fost nevoita sa ma mut la parintii mei, deoarece acesta nu ne-a primit la ... (vezi toată discuția)
Divort in lipsa camyda camyda Sunt separata de sot de cateva luni, locuind in prezent la parintii mei. Poate sotul meu sa divorteze fara ca eu sa fiu anuntata? Adresa din CI este cea a ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara mami76 mami76 In cazul unui divort cat pot sa cer pensie alimentara in cazul in care sotul nu mai lucreaza de o luna dar are firma proprie?Eu sunt in concediu postnatal de ... (vezi toată discuția)