avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Proba: e mail
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Proba: e mail

Un individ a facut prin email calomnie la adresa mea. Acest e mail a fost trimis unui grup din care si eu fac parte, grup de 30 de persoane.
Acest individ ma defaimeaza public demult si vreau sa stiu daca e mailurile lui calomnioase pot fi proba in dosarul penal in care am facut plingere cu mai multe capete de acuzare printre care si defaimarea publica, calomnia.
Daca mi l-ar fi trimis doar mie, mai era cum mai era, dar sa trimita la 30 de oameni, vecini, cu semnatura lui, cu adresa lui de e mail, mi se pare grav.
Pot folosi aceste e mailuri? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: BX , utilizator 11:51, 6 Aprilie 2011
1. Calomnia, desi continua sa fie formal una din infractiunile din Codul penal, nu mai poate fi sanctionata penal. Exista o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie in acest sens si nu prea are rost sa ne intrebam "de ce?". Pur si simplu este o infractiune fara sanctiune. Punct.
2. Daca puteti dovedi ca acea persoana si nu alta v-a defaimat public prin acele emailuri, adica daca se poate dovedi ca mailul n-a fost scris de altcineva, il puteti actiona in judecata in temeiul prev. art. 998-999 Cod civ. si sa-i pretindeti despagubiri.
Am inteles, multumesc.
Ma aflu cu acest individ la faza de cercetare penala si as vrea sa folosesc acele e mailuri calomnioase in sustinerea celor afirmate de mine, ca proba.
Este adresa lui de email si ramine in sarcina anchetatorilor sa il intrebe daca e adresa lui, nu? Eu ce pot face ca sa dovedesc ca el a scris? Nu prea am ce decit ca el semneaza si adresa ii apartine. E inscris in grup pe baza unei invitatii trimise catre acea adresa de e mail care ii apartine deci.
La aceasta etapa pot folosi e mailul in sustinere?
Da, dar este posibil sa fie ceruta expertiza pentru determinarea autenticitatii lui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calomnie danabengy danabengy Buna, va rog sa-mi spuneti daca un mail pe care-l consider o calomnie la adresa mea, poate fi considerat proba in instanta in cazul unul proces. (vezi toată discuția)
Insulta si calomnai ContSters194965 ContSters194965 insulta si calomnia mai sunt incriminate penal? daca sunt doar infractiuni de cod civil de ce in urma unor astfel de acuzatii , in paranteza fie spus eram ... (vezi toată discuția)
Cum se dovedesc infractiunile electronice (spam)? al3x4ndru al3x4ndru Bunaseara, Am citit pe internet ca in Romania SPAM (email-uri nesolicitate) constituie infractiune. Si eu primesc emailuri de genul acesta, si cred ca fiecare ... (vezi toată discuția)