Un individ a facut prin email calomnie la adresa mea. Acest e mail a fost trimis unui grup din care si eu fac parte, grup de 30 de persoane.
Acest individ ma defaimeaza public demult si vreau sa stiu daca e mailurile lui calomnioase pot fi proba in dosarul penal in care am facut plingere cu mai multe capete de acuzare printre care si defaimarea publica, calomnia.
Daca mi l-ar fi trimis doar mie, mai era cum mai era, dar sa trimita la 30 de oameni, vecini, cu semnatura lui, cu adresa lui de e mail, mi se pare grav.
Pot folosi aceste e mailuri? Va multumesc.
1. Calomnia, desi continua sa fie formal una din infractiunile din Codul penal, nu mai poate fi sanctionata penal. Exista o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie in acest sens si nu prea are rost sa ne intrebam "de ce?". Pur si simplu este o infractiune fara sanctiune. Punct.
2. Daca puteti dovedi ca acea persoana si nu alta v-a defaimat public prin acele emailuri, adica daca se poate dovedi ca mailul n-a fost scris de altcineva, il puteti actiona in judecata in temeiul prev. art. 998-999 Cod civ. si sa-i pretindeti despagubiri.
Am inteles, multumesc.
Ma aflu cu acest individ la faza de cercetare penala si as vrea sa folosesc acele e mailuri calomnioase in sustinerea celor afirmate de mine, ca proba.
Este adresa lui de email si ramine in sarcina anchetatorilor sa il intrebe daca e adresa lui, nu? Eu ce pot face ca sa dovedesc ca el a scris? Nu prea am ce decit ca el semneaza si adresa ii apartine. E inscris in grup pe baza unei invitatii trimise catre acea adresa de e mail care ii apartine deci.
La aceasta etapa pot folosi e mailul in sustinere?
Calomnie
danabengy
Buna, va rog sa-mi spuneti daca un mail pe care-l consider o calomnie la adresa mea, poate fi considerat proba in instanta in cazul unul proces. (vezi toată discuția)