Va rog o mana de ajutor in acesta problema!
Am gasit (in usa) o somatie de plata,( de la un executor judecatoresc )la care este anexata o sentinta a tribunalului din 2003(despre care nu am stiut niciodata), prin care sunt obligata la plata. Ce este de facut?
Multumesc mult pentru raspuns! Sa inteleg ca daca nu merg la executor ma trezesc cu el la poarta?
Nu inteleg de ce nu am primit nici o citatie, nici o comunicare de la tribunal. Habar nu am avut de proces iar acum dupa 4 ani si jumatate titlu executoriu!
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita a unei hotarari, pentru recuperarea unei sume de bani, este de 3 ani, de la data cand a ramas definitiva. Chiar daca a fost pronuntata in anul 2003, pe d-voastra va intereseaza cand a ramas definitiva, implicit, executorie, pentru ca de la acea data curge termenul de 3 ani. Probabil ca societatea careia ii datorati bani pune in executare hotararile cu putin timp inainte de a se prescrie, mai ales daca sumele de recuperat sunt nesemnificative. Somatia primita este un act premergator executarii silite. Daca nu veti plati, se va incepe executarea asupra bunurilor/veniturilor proprii. Solutia este sa luati legatura cu executorul jud., pt ca respecta drepturile ambelor parti, atat ale creditorului cat si pe ale d-voastra si sa vedeti dosarul de executare. Poate gasiti o modalitate rezonabila de stingere a litigiului. Succes!
Multumesc mult pentru atentia acordata! Intradevar suma nu este foarte mare( 1100lei reprezentand prestatii,dobanda si cheltuieli executare silita), dar semnificativa pentru momentul acesta.
Revin cu lamuriri! Sentinta este din 19.11.2003 cu recurs in 15 zile de la comunicare( nu am facut recurs).Pe copia legalizata a sentintei de la tribunal apare "definitiva si irevocabila".Nu stiu data de la care este definitiva si irevocabila.Somatia din 06.06.2008 face parte dintr-un dosar de executare din 2006.Asta ce inseamna ? Ca trebuie sa ma calmez(ca au inzecit factura la vremea respectiva ) si sa scot banii?Ziua specificata in somatia a trecut! Nu ar fi trebuit sa semnez de primire?
La data expirarii termenului de exercitare a recursului hotararea a devenit definitiva si irevocabila (intrucat dvs nu ati exercitat aceasta cale). Somatia v-a fost afisata pe usa, intrucat nu ati fost acasa sa semnati de primirea acesteia.
Puteti face contestatie la executare în termen de 15 zile de la data când ati primit somatia.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Executare silita
bcory
Momentul de timp la care o hotarare judecatoreasca devine executorie este dat de momentul in care hotararea a devenit definitiva. (ulterior, ea a devenit si ... (vezi toată discuția)