avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Executare silita
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Executare silita

Momentul de timp la care o hotarare judecatoreasca devine executorie este dat de momentul in care hotararea a devenit definitiva. (ulterior, ea a devenit si irevocabila).
Speta: In cazul in care in sentinta definitiva nu sunt prevazute in mod expres sume de bani (sulta), ci o cota parte ideala dintr-un imobil, in cadrul procedurii de executare silita in mod firesc este ca sa se ia in considerare valoarea imobilului de la data executarii.
Intrebare: Astept opinii pro sau contra la aceasta speta.

PS: Aceasta hotarare definitiva si irevocabila este recenta si este rezultatul unor fluxuri de circuite juridice extrem de anevoiaose (peste 12 ani) avand ca predecesoare in fond o hotarare la fel de veche (peste 10 ani) in care era specificata o valoare a imobilului in cauza efectata in urma unei expertize de specialitate. Tot in hotararea de fond era mentionata o cota parte (mai mica decat cea din hotararea definitiva ramasa si irevocabila), cota raportata la valoarea expertizei de la acea data (cu mai bine de 8 ani in urma).
Urmeaza o contestatie la executare in care instanta de apel (judecatoria) o admite si da o sentinta prin care se anuleaza formele de executare silita si se precizeaza ca trebuie luata in vedere valoarea stabilita cu 8 ani in urma (deci exista un interval de timp 8 ani in care aceasta suma nu cunoaste nici macar o reevaluare functie de rata inflatiei si nici nu se ia in considerare ca acea cota s-a modificat numeric), sentinta care devine irevocabila prin decizia instantei de recurs (tribunal).

In cadrul contestatiei la executare, atat instanta de apel, cat si instanta de recurs au dat 2 sentinte potrivnice cu sentinta definitiva si irevocabila in baza careia s-a pornit executarea silita in urma investirii cu formula executorie. (practic instantele de apel, cat si de recurs au modificat titlul executoriu), lucru care nu se putea efectua pe calea contestatiei la executare.

Cum este privita o cerere de revizuire intr-o astfel de situatie?

Multumesc






Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 20:29, 12 Mai 2008
buna am si eu o intrebare...pentru o camera de camin (camin de nefamilisti) daca datoria la intretinere este de 1100 ron se ajunge la executare silita?
daca nu atunci care e suma pentru care se ajunge la executare silita
va multumesc
alllexia a scris:

buna am si eu o intrebare...pentru o camera de camin (camin de nefamilisti) daca datoria la intretinere este de 1100 ron se ajunge la executare silita?
daca nu atunci care e suma pentru care se ajunge la executare silita
va multumesc

Executarea silită se poate solicita pentru orice sumă, nu există o limită. Executarea silită poate consta în poprire pe salariu, pensie etc. având în vedere mărimea sumei (1100), urmând a suporta şi cheltuielile de executare.;)
revin cu detalii pentru mesajul anterior....persoanele care erau in situatia despre care vorbeam au gasit acasa in usa o...citatie sau cum se numeste aia cum ca s-ar afla la a doua instiintare de genul acesta si ca au termen de 45 de zile sa achite datoriile de 1300 (mai nou asta e datoria)+ 1500 ron penalizari+cheltuieli de judecata.somatiile astea se lasa asa in usa?nu trebuie sa fie un fel de scrisori recomandate?cum poate demonstra ca de fapt de abia acum a ptimit pentru prima data acea somatie?
nu exista cai de mijloc de genul sa se plateasca o parte acum iar o parte luna viitoare?
ce sfaturi ne dati intr-o asemenea situatie disperata#-o?camera valoreaza acum in jur de 80000ron iar la licitatie s-ar scoate cu 40000 ron...bani cu care nu se mai poate face nimic deci toata familia ar ramane in strada...
plssss dati-mi un sfat:(
am uitat sa mentionez ca acel camin este administrat de o societate specializata....
Ultima modificare: Luni, 12 Mai 2008
alllexia, utilizator
Somaţia se afişează pe uşa debitorului în cazul în care acesta nu este găsit acasă pentru a semna de primire a somaţiei. Somaţia este afişată de executorul judecătoresc care va face această menţiune pe comunicarea procedurii de citare.
Vă recomand să mergeţi la executor, să spuneţi că aţi dori să achitaţi sumele datorate şi cheltuielile de judecată şi de executare în 2 tranşe. Nu cred că nu veţi găsi înţelegere....;)
De asemenea, vă recomand să luaţi legătura cu creditorul în acelaşi sens. Dacă creditorul este de acord, executorul va trebui să-l "asculte"...
Este foarte important ca în această fază să rezolvaţi achitarea datoriilor pentru a nu se ajunge la vânzarea la licitaţie a imobilului în care locuiţi. Mergeţi la executor şi întrebaţi-l pentru ce metodă de recuperare a debitului a optat: poprire sau vânzarea la licitaţie a imobilului. Dacă este vorba despre a doua variantă, achitaţi sumele datorate până la vânzarea imobilului... Executarea silită poate înceta chiar şi atunci...;)
multumesc pt sfaturi...voi incuraja persoanele respective sa mearga mai intai pe calea asta...desi ele acum vor sa vanda camera si sa ia alta intr-o zona mai putin buna pentru a putea achita si datoriile si sa aiba si unde sa stea....apropo ei mai pot vinde camera daca s-a intamplat acest lucru...legea le mai da voie?

Alte discuții în legătură

Executare silita - imobiliara malina1 malina1 buna ziua am si eu o problema mare ma aflu an proces cu fosti socri am o sentinta pe care am atacat-o cu recurs si m-am trezit ca mi sa facut executare silita ... (vezi toată discuția)
Executare silita inceputa de societate telefonie fixa Monicul Monicul Va rog o mana de ajutor in acesta problema! Am gasit (in usa) o somatie de plata,( de la un executor judecatoresc )la care este anexata o sentinta a ... (vezi toată discuția)
Executare silita getuta getuta in urma unei contestatii la executare instanta a hotarat : "s-a anulat procesul verbal de situatie, intocmit de executorul judecatoresc deoarece nu s-a ... (vezi toată discuția)