Momentul de timp la care o hotarare judecatoreasca devine executorie este dat de momentul in care hotararea a devenit definitiva. (ulterior, ea a devenit si irevocabila).
Speta: In cazul in care in sentinta definitiva nu sunt prevazute in mod expres sume de bani (sulta), ci o cota parte ideala dintr-un imobil, in cadrul procedurii de executare silita in mod firesc este ca sa se ia in considerare valoarea imobilului de la data executarii.
Intrebare: Astept opinii pro sau contra la aceasta speta.
PS: Aceasta hotarare definitiva si irevocabila este recenta si este rezultatul unor fluxuri de circuite juridice extrem de anevoiaose (peste 12 ani) avand ca predecesoare in fond o hotarare la fel de veche (peste 10 ani) in care era specificata o valoare a imobilului in cauza efectata in urma unei expertize de specialitate. Tot in hotararea de fond era mentionata o cota parte (mai mica decat cea din hotararea definitiva ramasa si irevocabila), cota raportata la valoarea expertizei de la acea data (cu mai bine de 8 ani in urma).
Urmeaza o contestatie la executare in care instanta de apel (judecatoria) o admite si da o sentinta prin care se anuleaza formele de executare silita si se precizeaza ca trebuie luata in vedere valoarea stabilita cu 8 ani in urma (deci exista un interval de timp 8 ani in care aceasta suma nu cunoaste nici macar o reevaluare functie de rata inflatiei si nici nu se ia in considerare ca acea cota s-a modificat numeric), sentinta care devine irevocabila prin decizia instantei de recurs (tribunal).
In cadrul contestatiei la executare, atat instanta de apel, cat si instanta de recurs au dat 2 sentinte potrivnice cu sentinta definitiva si irevocabila in baza careia s-a pornit executarea silita in urma investirii cu formula executorie. (practic instantele de apel, cat si de recurs au modificat titlul executoriu), lucru care nu se putea efectua pe calea contestatiei la executare.
Cum este privita o cerere de revizuire intr-o astfel de situatie?
În cazul în care creditorul a optat pentru vânzarea la licitaţie a bunului în cazul neplăţii sumelor datorate, somaţia a fost înscrisă în cf, astfel încât imobilul nu mai poate fi înstrăinat până când executorul/adjudecatarul nu o va radia.;)
Executare silita
getuta
in urma unei contestatii la executare instanta a hotarat : "s-a anulat procesul verbal de situatie, intocmit de executorul judecatoresc deoarece nu s-a ... (vezi toată discuția)