avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... OUG nr. 113/2010 - indemnizatia acordata la iesirea la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

OUG nr. 113/2010 - indemnizatia acordata la iesirea la pensie este un drept de natura salariala?

Se aplica si persoanelor care se pensioneaza, prin neacordarea indemnizatiei de pensionare, prevazuta in C.C.M. si au sentinta judecatoreasca de obligare a institutiei la plata indemnizatiei.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:27, 4 Aprilie 2011
In primul rand OUG nr. 113/2010 se aplica in toate cazurile in care se solicita punerea in executare a unor hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii pana la 31 decembrie 2010. In cuprinsul sau nu exista dispozitii potrivit carora cei care se pensioneaza sa fie exceptati de la aplicarea actului normativ.

In privinta indemnizatiilor acordate la iesirea la pensie, art. 13, alin. (1) din Legea nr. 285/2010 prevede ca acestea nu se acorda in anul 2011.
Pentru alte intrebari accesati topicul, apasati pe butonul "raspunde" si scrieti toate nelamuririle dvs. Si va rog sa va cititi mesajele private. Multumesc!

Marina Elena a scris:
Sunt pensionată la limită de vârstă din februarie 2010. Conform CCM valbile până la 10.04.2010 la pensionare trebuia să primesc o Indemnizaţie de pensionare egală cu cuantumul a trei salarii medii brute la nivel de Agenţie Naţională. Acest drept nu mi-a fost acordat, fără nici o explicaţie. Am acţionat în instanţă care a admis cererea de a obliga Instituţia la plata Indemnizaţiei, prin H.J. din luna decembrie 2010. Intrebare: 1. Dacă Indemnizaţia de pensionare care nu rezultă din CIM sau din deciziile salariale face obiectul aplicabilităţii O.U. nr.113/2010.
2. Dacă prin H.J. nu am solicitat drepturi salariale ( fiind deja pensionară) ci obligaţia de a fi respectată o clauză a CCM privind acordarea Indemnizaţiei la data pensionării se încadrează în prevederile O.U. nr.113/2010.
Cu mulţumiriţ
Elena Marina

De fapt dvs. nu puneti doua intrebari, ci una singura: indemnizatia acordata la iesirea la pensie este un drept de natura salariala? Parerea mea este ca da, este un drept de natura salariala si intra sub incidenta prevederilor OUG nr. 113/2010.

Dar daca nu este asa, ii rog pe colegii din Forumul "Dreptul muncii" sa ma contrazica, voi muta acest topic acolo.
Ultima modificare: Duminică, 3 Aprilie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
1. indemnizatiilor acordate la iesirea la pensie nu se mai acorda de la 01.07.2010 ... art.9 din Legea nr.118/2010 , text preluat si in Legea nr.285/2010

2. Indemnizatia este un venit de natura salariala, potrivit normelore metodologice de a aplicare a Codului Fiscal, art.55 alin.2.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salarii compensatorii la iesirea la pensie lumy23md lumy23md am iesit de 3 luni la pensie anticipata din invatamant,o colega care a iesit acum7 luni,dar pe caz de boala, a auzit ca ar putea lua doua salarii compensatorii ... (vezi toată discuția)
Prima de pensionare Zetu Elena Zetu Elena As dori sa stiu daca prima de pensionare( 1-2 salarii) s-a acordat la nivelul anului 2009, si care este temeiul legal care confirma sau infirma acest lucru ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii sorinaga sorinaga Cum se stabileste cuantumul salariilor compensatorii in cazul pensionarii pe caz de boala a politistilor? (vezi toată discuția)