avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 350 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate

Urmeaza sa ma pensionez pe caz de boala .
Barbat 58 ani
Vechime 37 ani 4 luni
Salar 750 Ron
Sporuri 25 % vechime
5 % spor de munca grea
25 % spor de noapte pina in anul 1990
Cum se va calcula pensia pt gradul II si cum pt gradul III ?
Ce consecinte aduc pe viitor pina la pensionarea definitiva , pensia de gradul II sau pensia de gradul III ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 03:11, 10 Aprilie 2011
Incadrarea intr-un grad de invaliditate o face medicul, in functie de:
-pierderea totala acapacitatii de munca, cu pastrarea capacitatii de autoingrijire-grad II
-pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel putin jumatate din timpul normal de munca-gradul III
Criteriile de incadrare sunt stabilite prin hotarare de guvern, iar evaluarea o realizeaza medicul expert.

In legatura cu calculul efectiv, rog alt coleg sa raspunda.
Pensia de invaliditate,se calculeaza la fel ca cea de limita de varsta.Total puncte pe intreaga activitate(37 ani si 4 luni)se imparte la 35 de ani(stagiul complet de cotizare).Avand stagiul complet de cotizare(35 de ani)realizat,nu exista nici o diferenta intre pensia de invaliditate gradul II si gradul III.Cuantumul pensiei de invaliditate pana la implinirea varstei standard de 65 de ani,va intra in calculul pensiei de limita de varsta.
Va rog sa continuati discutiile deschise pe aceeasi tema folosind butonul "raspunde", nu sa deschideti noi discutii. Multumesc!

pityika a scris:
Multumesc pt raspunsuri !
Sint interesat si de un alt aspect referitor la pensia de invaliditate .gradul III .
Esti angajat cu contract de munca la 4 ore . Angajatorul renunta la serviciile tale sau daca se agraveaza situatia medicala a angajatului si de buna voie trebuie sa renunte la functia de angajat . Care sint urmarile asupra pensionarului ?

Daca angajatorul renunta la un angajat beneficiar de pensie de invaliditate gradul III, singura urmare este ca pensionarul nu mai este si angajat. El va primi in continuare pensia si poate sa caute un alt loc de munca.

Daca starea sanatatii unui angajat beneficiar de pensie de invaliditate gradul III se agraveaza, acesta poate solicita comisiei de expertiza o revizuire medicala, inainte de data la care a fost programat pentru revizuirea medicala periodica (art. 78, alin. 5 din Legea nr. 263/2010). Comisia de expertiza va emite o noua decizie asupra capacitatii de munca, in functie de documentele medicale. Nu este obligatoriu ca acesta noua decizie sa fie de trecere intr-un alt grad de invaliditate, comisia poate sa mentina gradul III de invaliditate.
sotul meu are 59 de ani, 19 ani in campul muncii si invaliditate de gradul II. Poate sa primeasca pensie?
DenisaTanase a scris:
sotul meu are 59 de ani, 19 ani in campul muncii si invaliditate de gradul II. Poate sa primeasca pensie?

Vedeti partea pe care am ingrosat-o? Daca este incadrat in grad de invaliditate gradul II, ar trebui sa primeasca pensie de invaliditate. De la pensie de invaliditate va trece la pensie pentru limita de varsta atunci cand va implini 65 de ani.

Daca nu este incadrat in grad de invaliditate ci este incadrat in grad de handicap, varsta la care se va pensiona ramane aceeasi, de 65 de ani.

Alte discuții în legătură

Pensie baciuflorentina baciuflorentina sotul meu are varsta de 53 de ani si este pensionat gr II fara drept de munca. vrem sa stim daca perioada de pensionare pt invaliditate, se considera vechime ... (vezi toată discuția)
Pensie medicala nerevizuibila dana-buzuriu dana-buzuriu buna ziua! apelez la dvs pentru mama mea care este nascuta la data de 24.01.1958 si este pensionata medical cu gr II la datta de 24.05.2012, cu un stagiu de ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate nerevizuibila padurariucornel padurariucornel Buna ziua. Tatal meu este nascut pe data de 29.05.1951. Are 32 ani si 6 luni lucrati efectiv cu carnet de munca. Beneficiaza de pensie de invaliditate, gradul ... (vezi toată discuția)