avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... procedura recunoastere paternitate, intarziata..
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

procedura recunoastere paternitate, intarziata..

Buna ziua.
Sper sa ma poate ajuta cineva cu informatii, in urmatoarea situatie: mi-am regasit tatal, dupa ...40 de ani. Doreste sa ma recunoasca. Cand m-am nascut am fost recunoscuta de sotul mamei. Intre timp a decedat.
Pentru a ma putea recunoaste tata, am inteles, initial, ca se poate merge fie la un notar, fie la serviciul de stare civila. Ulterior, mi s-a spus ca treaba e ceva mai complicata, trebuie sa fac, in instanta, tagada paternitatii, apoi recunoasterea propriu-zisa si incuviintarea preluarii numelui (as vrea sa-i iau si numele).
Imi puteti spune mai clar ce trebuie sa fac, va ro? Mi s-a spus si ca tagada are un termen de prescriere, ca nu se stie daca o mai pot face dupa 41 de ani.
Va rog mult sa ma ajutati sa-mi clarific aceasta situatie si va multumesc, in avans, pentru suport.
Cel mai recent răspuns: nephilim , utilizator 23:15, 6 Aprilie 2011
prescriptia este de 1 an de la data de la care cunosteati ca numele trecut ca tata in certificatul de nastere nu este real. dar cine va poate face sa spuneti ca stiati sigur acest lucru pana de curand...cand tatal natural v-a prezentat anumite dovezi? introducetia actiunea in instanta. aceasta opreste prescriptia. apoi mergeti pe procedura ce vi s-a explicat.
Va multumesc foarte mult.
Inca o intrebare (sunt blonda): ne trebuie un avocat, sau e suficient sa merg la tribunal, sa ma interesez ce acte imi trebuie si sa le depun? Sorry, sunt total dezinformata :-(
Daca cineva poate face dovada ca tatal dvs a stiut de existenta si nu a actionat in contestare, nu se mai poate face nimic. Aveti nevoie de un avocat.
Art.54 din Codul familiei s-a modificat în sensul ca :
- paternitatea poate fi tagaduita daca este cu neputinta ca sotul mamei sa fie tatal copilului.Actiunea în tagaduirea paternitatii poate fi pornita de oricare dintre soti, precum si de catre copil ; ea poate fi continuata de mostenitori .
Actiunea se introduce de catre sotul mamei împotriva copilului; daca acesta este decedat actiunea se porneste împotriva mamei sale.Mama sau copilul introduce actiune împotriva sotului mamei, daca acesta este decedat si actiunea se porneste împotriva mostenitorilor lui.
Daca actiunea nu a fost introdusa în timpul minoritatii copilului, acesta o poate porni într-un termen de 3 ani de la data majoratului sau.
Daca mama dvs a fost casatorita cand v-ati nascut, sotul acesteia devine automat tatal dvs .Paternitatea din casatorie se stabileste in baza prezumtiei de paternitate. Aceasta prezumtie poate fi rasturnata prin intermediul actiunii in tagaduirea paternitatii copilului din casatorie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare certificat copil - etapele pt o actiune judecatoreasca larissalore larissalore Buna ziua Buna ziua, Am nevoie de ajutorul dvs in urmatoarea problema: O doamna casatorita a conceput un copil cu amantul, si in momentul in care a ... (vezi toată discuția)
Actiunea de tagada de paternitate tikky27 tikky27 am un copil cu o femeie casatorita si vreau ca,bebe sa fie trecut pe numele meu in certificat. cand am fost sa inregistrez copilul a trebuit facut ... (vezi toată discuția)
Recunoastera copilului ionutdumitrascu ionutdumitrascu sunt despartita de sotul meu de 7ani dar divortul lam intentat anul acesta,am o relatie cu alcineva din care va rezulta un copil in o luna de zile,deoarece ... (vezi toată discuția)