avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... O intrebare!!!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

O intrebare!!!

Cum as putea sa fac succesiunea la casa dupa moartea tatalui meu?Mentionez ca sora mea e plecata din tara de 20 de ani si nu stiu nimic de ea,nici unde locuieste.Ce e de facut in acest caz?Multumesc anticipat...
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 09:15, 15 Iunie 2008
Succesiunea o dezbateti la un birou notarial; deci va trebui sa mergeti la un notar sa ii spuneti care este situatia si el stie ce trebuie facut.
yo_raluK a scris:

Cum as putea sa fac succesiunea la casa dupa moartea tatalui meu?Mentionez ca sora mea e plecata din tara de 20 de ani si nu stiu nimic de ea,nici unde locuieste.Ce e de facut in acest caz?Multumesc anticipat...

Va trebui sa mergeti la notarul din raza ultimului domiciliu in care a locuit tatal Dvs. inainte de deces si sa mentionati ca si sora Dvs. este mostenitoare pentru ca altfel riscati sa vi se anuleze certificatul de mostenitor intrucat nu au participat la succesiune toti succesorii.
In cazul in care nu o gasiti pe sora Dvs. puteti formula actiune de partaj succesoral in instanta cu mentiunea citarii sorei prin publicitate intrucat nu cunoasteti domiciliul acesteia.
E de preferat prin instanta, costurile sunt mult mai mici.
Intrucat nu cunoasteti domiciliul sorei dumneavoastra va recomand sa va adresati instantei, este mai sigur ca certificatul de mostenitor nu va fi atacat, sau daca il va ataca sora dvs nu va avea vreo sansa de a dobandi revocarea acestuia.
Când moştenitorii defunctului sunt cu toţii de acord cu privire la numărul şi calitatea lor, la compunerea masei succesorale şi la drepturile succesorale ce li se cuvin, legiuitorul a urmărit instituirea prin lege a unei proceduri speciale şi operatorii pentru soluţionarea cauzelor de partaj succesoral. Astfel, a fost instituţionalizată prin lege procedura succesorală necontencioasă notarială.
Per a contrario, pentru cauzele în care moştenitorii nu au ajuns la un consens în ceea ce priveşte partajul succesiunii, contestându-şi calitatea de moştenitor, şi nu se înţeleg asupra masei succesorale sau asupra modului de împărţire a bunurilor lăsate de defunct, rezolvarea cauzelor va fi de competenţa instanţelor judecătoreşti, pe calea procedurii contencioase.
Procedura succesorală notarială este o procedură facultativă.
Având în vedere situaţia expusă, pentru găsirea sorei dv. trebuie să faceţi anumite demersuri sens în care vă recomand să angajaţi un avocat deoarece dezbaterea succesorală, pe cale necontencioasă la notar sau contencioasă în faţa instanţei, se va suspenda până la momentul în care faceţi dovada citării sorei dv. pentru a-şi exprima voinţa de a accepta sau nu succesiunea, sau dacă faceţi dovada că aţi făcut tot posibilul pentru găsirea acesteia şi nu aţi reuşit, veţi putea să o citaţi într-un ziar răspândit la nivel naţional şi la uşa instanţei. Dacă, însă ulterior, sora dv. va face dovada că aţi citat-o cu rea-credinţă la o adresă la care ştiaţi că nu are domiciliul sau prin publicitate, certificatul de moştenitor sau, după caz, hotărârea de partaj succesoral poate fi anulată pe acest motiv, urmând a se judeca/rejudeca în faţa instanţei, instanţa putând să vă aplice şi o amendă în cazul urmării procedurii contencioase în primul ciclu procesual. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deschiderea succesiunii cristina1980 cristina1980 tatal meu a decedat acum 3 luni. el are dintr-o casatorie anterioara cu mama mea 2 copii, eu sunt copilul mamei la fel dintr-o casatorie anterioara. Nu am ... (vezi toată discuția)
Cat costa o succesiune? mitach mitach Buna ziua.In 2005 bunicul meu a decedat.Succesiunea nu a fost facuta inca.As vrea sa va intreb cam la ce sume se ajunge cu o succesiune? Poate imi mai dati un ... (vezi toată discuția)
Succesiune...cum trebuie procedat stefan_gheorghe stefan_gheorghe Tatal meu a murit in anul 1972, de atunci nu s-a facut succesiunea. Mama impreuna cu mine si sora mea, vrem sa facem succesiunea pe 1000 mp + casa 3 camere. ... (vezi toată discuția)