avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie de somaj si indemnizatie pentru CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie de somaj si indemnizatie pentru CCC

buna ziua,
numele meu este B.C.va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea problema:
-sunt insarcinata in 17 saptamani;
-in perioada ian 2009-03.06.2010 am lucrat la firma X.contractul a incetat cu data de 03.06.2010 conform art 65(1);
-in data de 10.06.2010 m-am angajat la firma Y.contractul aici mi s-a facut incepand cu luna iulie 2010.am lucrat pana la jumatatea lunii feb 2011.contractul mi s-a incheiat cu data de 28.02.2011 si actele mi s-au dat pe 29.03.2011.mentionez ca angajatorul stia ca sunt insarcinata,chiar am avut concediu medical 09.03.2011-16.03.2011;
-de la somaj mi s-a spus ca este posibil sa nu beneficiez de crestere copil din cauza ca trebuia sa depun dosarul in termen de 10 zile de la data incetarii contractului ca sa nu mi se considere intrerupere;
-am vb cu angajatorul si am intrebat daca imi poate face decizia de incetare cu alta data si mi s-a raspuns ca da,DAR de ce sa plateasca contributiile la stat degeaba?
ar fi de acord sa imi schimbe decizia daca as plati eu contributia la stat pe luna martie si decat sa fac contestatie la tribunal...as plati...
- CE AR TREBUI SA FAC?
-daca imi face incetarea contractului cu 4.04.2011,trebuie platit ceva la stat si pe aprilie?
-la un salariu minim pe economie cat ar insemna darile la stat?
-am semnat statul de plata pe februarie (cu toate ca nu mi-a dat banii)
va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 4 Aprilie 2011
kristinik, utilizator
Cel mai recent răspuns: kristinik , utilizator 19:33, 4 Aprilie 2011
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.

(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.

(4) Pentru copilul cu handicap concediul pentru cresterea copilului se acorda pana la implinirea de catre acesta a varstei de 3 ani, iar indemnizatia aferenta se acorda in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.

(5) Cele 12 luni prevazute la alin.(1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii, sau au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;
...
c) au beneficiat de concedii si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
...
Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

2. Asadar plata contributiilor nu va ajuta la a beneficia de indemnizatie de somaj.

3. Verificati textele de lege de mai sus, eventual cititi OUG 111/2010 si Normele de aplicare si s-ar putea sa beneficiati de indemnizatie pentru CCC si fara sa mai faceti tot ce spuneti in prezentarea dvs.
va multumesc din suflet pt raspuns.
problema este ca nu am depus dosarul de somaj pt ca mi s-a gresit anexa 14,deci pe luna martie nu am avut nici contract,nici somaj...
nu exista un termen in care angajatorul e obligat sa inmaneze decizia de incetare?
in cazul meu,mi s-a inmanat decizia la o luna si o zi de la data incetarii contractului!!!
Atunci vorbiti cu angajatorul si sa refaca decizia de incetare a CIM cu o data care sa va avantajeze si, daca nu se poate altfel, restituiti angajatorului contributiile care le plateste pentru dvs.
va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul fara plata afecteaza concediul pentru cresterea copilului? dib dib Buna seara.Am si eu o intrebare trebuie sa nasc la inceputul lui Septembrie anul acesta iar in Septembrie anul trecut am avut cam 20 de zile de concediu fara ... (vezi toată discuția)
Pot primi indemnizatie pentru ccc? GAGI GAGI Buna ziua, Va rog din suflet sa ma ajutati in urmatoarea problema :la sfarsitul lunii mai urmeaza sa nasc iar in luna martie(acum) am avut concediu medical ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil mitrofan emilia mitrofan emilia CARE SUNT CONDITIILE PENTRU A BENEFICIA DE CONCEDIU CRESTERE COPIL PAN LA VARSAT DE 2 ANI DACA AM FOST IN JOMAJ 6 LUNI PANA PE 17 06 2011 SI DIN DATA DE ... (vezi toată discuția)