Buna seara.Am si eu o intrebare trebuie sa nasc la inceputul lui Septembrie anul acesta iar in Septembrie anul trecut am avut cam 20 de zile de concediu fara plata, iar in Noiemdrie am mai avut 5 zile, Ma afecteaza aceste zile la concediu de crestere copil, sau nu pot beneficia de acet concediu. Din raspunsurile gasite pe net nu am inteles. Multumesc
Conditia pentru a beneficia de concediu pentru cresterea copilului este sa aveti venituri in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului. Din pacate, nu veti putea beneficia de acest concediu daca in luna septembrie 2011 nu aveti nici o zi lucrata.
Veti beneficia de cele 126 de zile de concediu de maternitate.
OUG nr. 111/2010:
ART. 2
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitãţi independente, venituri din activitãţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de urmãtoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la un an, precum şi de o indemnizaţie lunarã;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunarã.
(2) Indemnizaţia lunarã prevãzutã la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi nu poate fi mai micã de 600 lei şi nici mai mare de 3.400 lei.
(3) Indemnizaţia lunarã prevãzutã la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi nu poate fi mai micã de 600 lei şi nici mai mare de 1.200 lei.
(4) Pentru copilul cu handicap concediul pentru creşterea copilului se acordã pânã la împlinirea de cãtre acesta a vârstei de 3 ani, iar indemnizaţia aferentã se acordã în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi nu poate fi mai micã de 600 lei şi nici mai mare de 3.400 lei.
Deci, daca in cele 12 luni anterioare nasterii copilului aveti venituri realizate (chiar daca ati avut si ceva zile fara plata), atunci puteti beneficia de concediu pentru cresterea copilului.
Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6), considerate luna intreaga.
(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).
(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).
Deci in septembrie ,cand ati avut cele 20 de zile de cfp va incadrati la exceptia prevazuta la al(3),iar in noiembrie cu cele5 zile la al(2),adica si cu aceste cfp veti putea beneficia de ccc.