avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de crestere a copilului

Salut .. am revenit cu o intrebare care a inceput sa ma macine de cateva zile si nu gasesc raspuns ...
Prietena mea a aflat acum 3 zile ca este insarcinata .. In urma cu 2 saptamani si`a dat demisia din cadrul companiei in care lucra si urmatorul contract de munca il va semna peste aproximativ o luna ...
Nu stiu daca am pus titlul corect acestui post .. dar as vrea sa intreb de acel concediu de 2 ani ( cum era inainte ) de crestere al copilului in care beneficia de un procent din salariul de pe cartea de munca ..
Stiu ca a fost galagie pe aceasta tema si pe la televizor, dar la momentul respectiv nu eram interesat .. Dupa noul cod.. cum poate beneficia de acea bonificatie ?
Trebuie sa aiba 1 an continuu in campul muncii inainte sa nasca ? ( chiar daca schimba locul de munca ? .. asta presupunand alt contract in alta institutie ? )
Sau va primii acei bani chiar daca a lucrat pana acum unde a lucrat .. si face o pauza de o luna .. si apoi revine la munca in alta companie pentru urmatoarele 6-7 luni ?

Va multumesc anticipat pentru raspunsurile voastre !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:35, 1 Iunie 2011
1. CCC nu este reglementat de Codul muncii.

2. CCC si indemnizatia aferenta sunt reglementate de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, din care va redau urmatoarele:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.

(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.
...
Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

3. Cele 12 luni premergatoare nasterii nu trebuie sa fie neaparat la acelasi angajator. Poate avea mai multe contracte individuale de munca (CIM) si vor fi luate in calculul indemnizatiei toate veniturile impozabile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul fara plata afecteaza concediul pentru cresterea copilului? dib dib Buna seara.Am si eu o intrebare trebuie sa nasc la inceputul lui Septembrie anul acesta iar in Septembrie anul trecut am avut cam 20 de zile de concediu fara ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere copil si concediu marianabarbuceanu2 marianabarbuceanu2 Buna ziua, am si eu o intrebare. daca am contract pe 4 ore pot beneficia de indemnizatie crestere copil si concediu? la ce sumna m-as incadra avand in vedere ... (vezi toată discuția)
Pot primi indemnizatie pentru ccc? GAGI GAGI Buna ziua, Va rog din suflet sa ma ajutati in urmatoarea problema :la sfarsitul lunii mai urmeaza sa nasc iar in luna martie(acum) am avut concediu medical ... (vezi toată discuția)