avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cine-i vinovat?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cine-i vinovat?

iata o poveste cu un teren de casa:

la data colectivizarii era neconstruit, a fost inscris la C.A.P - dar lasat in folosinta personala celui care il avea (sa-i zicem PROPRIETARUL).

Acesta s-a mutat la oras si in lipsa lui o ruda de-a proprietarului l-a dat la schimb unui anume X pentru un alt teren de casa, in alta parte a satului.

Care la randul lui acel teren nu apartinea acelui X ci ii fusese dat de catre CAP ca sa-si faca el casa. Adevaratul proprietar era altul, dar ce mai conta? Toate terenurile erau de fapt colectivizate, Statul era proprietar, oamenii aveau teren doar "in folosinta".

Bun. Ambii autori ai schimbului si-au facut casa pe cele doua terenuri.
PROPRIETARUL n-a mai primit nimic inapoi cu 18/1991.

Ei bine, pe cine sa dea in judecata el sa-si ceara pamantul inapoi? Pe ruda lui? Pe X? Primaria, ca nu i-a dat inapoi nimic? Statul, ca a dispus cum a vrut de terenuri?

mentionez ca nici ruda nici X nu au acte pe acele terenuri de casa, subiectele schimbului, ele nefiind trecute in CF pe numele nimanui la ora actuala.

Deci? Cine e vinovatul?

multumesc.
nu spuneti nimic de existenta actului de proprietate inainte de colectivizare si ce s-a intamplat cu cererea urmasilor proprietarului de restituire a pamintului pe legea 18 ?
cred ca de aici ar trebui sa incepeti si nu neaparat sa gasiti un vinovat. De asemenea, primaria are un rol fundamental in toata aceasta poveste.
pai caut vinovatul ca sa stiu cu cine fac proces.

act de proprietate nu exista pe teren, ca asa era in moldova inainte de colectivizare. Terenul era trecut pe rol iar la intrarea in colectiv s-a specificat care teren este.

la restituire nu s-a dat nimic inapoi urmasilor care sa compenseze acest teren.
Ati facut cerere de restituire la Legea 18/1991 in termen legal? Ce vi s-a raspuns? Ati atacat hotararea Comisiei judetene in termen legal?
Cine este inscris in momentul de fata in Cartea Funciara pe teren?
nimeni nu e trecut in CF acum pe acel teren.

da, s-a facut cerere in baza 18, la timp.
a fost ignorat acest teren, tocmai pe motiv ca altul are casa acolo.

n-am atacat nimic deocamdata, tocmai ca vreau sa stiu cine e vinovat si pe cine atac.
NU se poate sa nu fie trecut nimeni in CF. Poate e Statul Roman. Trebuie sa verificati.
In termen de 30 de zile de la primirea raspunsului ca vi s-a invalidat cererea de reconstituire pe legea 18, trebuia sa va adresati Instantei de judecata printr-o plangere. Probabil acel termen a expirat de mult timp...
Cine sa fie "vinovat" de situatia in care s-a ajuns? Poate si pasivitatea dumneavoastra, faptul ca nu ati consultat un avocat la timp si v-a expirat termenul pentru a face plangere...
Proprietarul terenului a fost vreodata inscris in C.F.?

Alte discuții în legătură

Act de proprietate Roxana alina  Stancu  Roxana alina Stancu Buna ziua. Cum se poate obtine Titlu de proprietate in speta: x foloseste fara acte un teren din 1920. Dupa deces, din 1940 succesorii folosesc terenul tot ... (vezi toată discuția)
Terenuri mihai0521 mihai0521 Mai deunazi am gasit printr-o lada mai veche de la bunica mea doua titluri de proprietate: unul din 1921, iar al doilea din 1948. Parintii mei mi-au spus ca ... (vezi toată discuția)
Intrebare carmen beladona carmen beladona bunicul meu care a decedat avea un pamant. Am facut un extras de cf si este intabulat bunicul meu si acum la oras la cadastru. M-am dus la primaria satului ... (vezi toată discuția)