avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1003 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... terenuri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

terenuri

Mai deunazi am gasit printr-o lada mai veche de la bunica mea doua titluri de proprietate: unul din 1921, iar al doilea din 1948. Parintii mei mi-au spus ca nuau stiut de ele si nici nu figureaza in rolul agricol al bunicilor mei. In consecinta nu au facut cerere pentru ele pe lg.18 si nici pe alta lg..
Intrebare: Mai se poate face ceva pentru a intra in proprietatea acestor terenuri?
Daca da, cum?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: mihai0521 , utilizator 21:08, 25 Ianuarie 2010
Pai...in primul rand ce dovada aveti ca bunica nu a vandut acele terenuri inainte de colectivizare?? Pe ce va bazati cand presupuneti ca au fost obligatoriu preluate de stat? Pentru ca daca le-ar mai fi avut in 1961 (si aici incerc sa aplic regula bunului simt), in mod sigur in familie s-ar fi stiut de terenul luat de CAP si in 1991 ar fi fost cerut inapoi (apropo, bunica mai traia in 1991? Daca da, stiind de acele terenuri, cum de nu a facut dansa cerere de retrocedare?).
Daca nu ati facut nici o cerere de retrocedare pana acum...exista o actiune in revendicare imobiliara in baza Codului civil, prin care puteti incerca redobandirea acelor terenuri. Posibile probleme:
- instantele cam resping actiunile intentate direct de dreptul comun, fara a se fi folosit mai intai calea legii speciale (pe romaneste, daca nu aveti macar o cerere introdusa in baza legilor fondului funciar, sansele de reusita sunt destul de mici; depinde de cum se apara si primaria respectiva - comisia locala de fond funciar);
- in fata instantei, este posibil sa vi se solicite sa faceti dovada ca respectivele terenuri au fost preluate de stat in vreun fel;
Incercati sa verificati la primarie cu ce terenuri a intrat bunica (bunicul) in CAP; daca suprafetele coincid cat de cat, este posibil sa vorbim de acelasi teren. In baza legii 18/1991, nu s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru nici o suprafata de teren bunicilor dvs. sau mostenitorilor acestora?
Si nu in ultimul rand, luati legatura cu un avocat specializat pe asa ceva: el va aprecia cel mai bine sansele de reusita ale unei asemenea actiuni.
Multumesc pentru raspuns! 1.Bunica nu mai traia in 1991 2. Parintii mei au facut cerere pe lg 18 dar numai pe terenul ain rolul agricol. 3.Au mai avut terenuri dar nu in comunele respective, ci in altele.
Am inteles trebuie sa ma duc la Primarie mai intai si-apoi, in functie de ce gasesc acolo sa consult un avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Smecherie legea 18 Brolin Brolin Bun ziua, Bunicul meu a decedat acum 6 ani.Mama si fratele ei(unchiul meu) sunt singurii mostenitori.Cand a decedat bunicul au cazut de acord sa imparta un ... (vezi toată discuția)
Pot sa revendic toma st toma st Buna ziua. Va prezint urmatoarea situatie: dupa moartea fratelui bunicului meu (locuiau in aceiasi comuna, sate diferite) sotia dinsului, matusa mea, vinde ... (vezi toată discuția)
Mostenire de la parinti paris50paris paris50paris Buna ziua va rog un sfat detin un certificat de mostenitor pt. casa de la parinti cu acest C.M se poate depune la carte funciara ptr.o informatie ptr.a ... (vezi toată discuția)