avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cine-i vinovat?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cine-i vinovat?

iata o poveste cu un teren de casa:

la data colectivizarii era neconstruit, a fost inscris la C.A.P - dar lasat in folosinta personala celui care il avea (sa-i zicem PROPRIETARUL).

Acesta s-a mutat la oras si in lipsa lui o ruda de-a proprietarului l-a dat la schimb unui anume X pentru un alt teren de casa, in alta parte a satului.

Care la randul lui acel teren nu apartinea acelui X ci ii fusese dat de catre CAP ca sa-si faca el casa. Adevaratul proprietar era altul, dar ce mai conta? Toate terenurile erau de fapt colectivizate, Statul era proprietar, oamenii aveau teren doar "in folosinta".

Bun. Ambii autori ai schimbului si-au facut casa pe cele doua terenuri.
PROPRIETARUL n-a mai primit nimic inapoi cu 18/1991.

Ei bine, pe cine sa dea in judecata el sa-si ceara pamantul inapoi? Pe ruda lui? Pe X? Primaria, ca nu i-a dat inapoi nimic? Statul, ca a dispus cum a vrut de terenuri?

mentionez ca nici ruda nici X nu au acte pe acele terenuri de casa, subiectele schimbului, ele nefiind trecute in CF pe numele nimanui la ora actuala.

Deci? Cine e vinovatul?

multumesc.
Vina este a dv. Adica, mai exact, ca sa obtineti un teren trebuie sa va pierdeti in multe acte, amanunte, detalii...
Daca nu sunteti dispus sa faceti acest lucru, nu il obtineti.
Asa incat, numai din primul dv. mesaj. pe scurt, cine e de vina: dv.

Cu privire la situatia de ansamblul ca si colegii mei, nu o cunosc. Nu stiu cine sat azi acolo, pe ce motiv vi s-a respins cererea etc.
Apoi, nu v-ati interesat de teren o gramada de timp, nu stiu cat (acesta fiind un alt amanunt care probabil ca nu conteaza) asa incat, ar fi fost de toata frumusetea sa va retrocedeze Comisia terenul si cel ce-l ocupa sa va opuna prescriptia... Bineinteles, daca ocupantului nu i se parea si lui un amanunt sa se intereseze de perioada necesara pentru uzucapare!

Multa bafta si lasati terenul in pace daca nu doriti batai de cap in detalii si acte. Ca n-avem ce sa va spunem altceva in lipsa de minime indicii, darmite informatii.
Pentru o situatie juridica, aceste lucruri nu sunt amanunte, ci informatii, date.
Trec peste tonul ironic, superior, care vrea sa ma puna la punct, si incerc sa lamuresc niste lucruri:

- prescriptie? de ce, daca cererea de retrocedare a fost facuta in 1991?
- uzucapare, de ce, daca acel om care are casa acum pe acel teren nu s-a stiut proprietar niciodata (era al CAP-ului) si nici dupa 1991 n-a reusit sau n-a indraznit sa-l ceara pe numele lui? In continuare, e al nimanui, cel putin la CF.
- cine e acel om care sta azi acolo? Un localnic.
- din ce motive s-a respins cererea? Nu a existat o "respingere" ci pur si simplu o ignorare a ei. Eu ma zbat in calitate de URMAS al celui care a facut cererea sa lamuresc aceste lucruri. De aceea nu m-am interesat de acest teren, pt ca nu eu trebuia sa ma interesez.

Ce mai e neclar? Actele pe care le am le-am spus mai sus.

reiau povestea, poate o fac mai clara acum:

suntem in anul 1959:
proprietarul terenului e obligat sa inscrie in colectiv pamantul, inclusiv acest teren, pe care totusi mentioneaza ca il pastreaza in folosinta proprie.

1962
Proprietarul se muta in alta localitate.

1964
O RUDA a proprietarului (frate dupa mama, iar terenul era de la tatal proprietarului) hotaraste sa-si faca el casa acolo.
Dar nu-i convine amplasarea terenului si ce gandeste el? Hai sa-l schimb cu un altul, care are o pozitie mai convenabila lui. Fara consimtamantul PROPRIETARULUI face schimb cu acel localnic X. Care, ce sa vezi? Tocmai primise un teren de la CAP sa-si faca casa. Adevaratul proprietar il va cere dupa Revolutie inapoi. Ei, face RUDA schimb cu X si asa ca:
RUDA isi face casa pe terenul primit de X de la CAP, iar X isi face casa pe terenul PROPRIETARULUI, fara consimtamantul acestuia (in fond ambele terenuri erau deja ale CAP-ului, primaria i-a lasat sa-si faca casele acolo)

1991
PROPRIETARUL face cerere sa i se restituie acel teren.

1991-2000
nici un raspuns din partea comisiei, restul terenurilor se restituie ele cum se restituie, dar acest loc de casa, nu.

2000
devin mostenitorul legitim al acelui teren.

2000-2006
bautura, femei, biliard.

2006
Moare si bunica si se pune problema mostenirii.
Ma intreb "totusi, de ce nu s-a dat inapoi acel teren?"

2006-2008
investigatii, eliberari de acte, adeverinte, audiente, memorii la prefectura etc

11 septembrie 2008
7 ani de la prabusirea WTC si ziua in care aflu ca eu sunt de vina pt toate cele de mai sus.

E mai limpede acum?
Imi pare rau daca vi s-a parut ca ma cred superioara. Ironica imi place sa fiu, nu insa superioara. Imi doresc asa, sa fiu in medie. Si, ca si media celorlalti colegi ai mei, v-am aratat aceleasi lucruri, insa mai haios.
Sper eu sa nu va fi suparat.

Da, acum e mult mai clar: e nevoie sa angajati un avocat.
In primul rand, nu exista teren inscris in Cf fara proprietar. Asa incat, acel teren nu e ca nu are proprietar, ci nu are, cel mai probabil, CF.
Apoi, daca nu are CF, ne uitam la rol fiscal. Cine a platit impozit de-a lungul timpului, in ce perioade, cine plateste azi. Se solicita in acest sens un istoric de rol fiscal.
Comisiile pentru retrocedarea terenurilor au fost atat de ocupate, incat daca nu le pisai putintel, asteptai mult si bine. Actualmente, avand in vedere lipsa cunostintelor dv. pentru a vedea unde sa pisati si cum, ar fi nevoie de un avocat. Tocmai pentru ca imi pare ca faceti anumite confuzii, ca sustineti ca un teren apare fara proprietar...

In indepartatul comunism, oameni luau teren pentru casa de la CAP chiar cu act de proprietate. Era un fel de struto-camila, ideea e ca ei plateau impozit. Asta incerc sa aflu si eu si colegii de la dv.: dupa predare, cine a fost proprietar? Sigur CAP? De unde ati aflat asta? Aveti acte in acest sens?

Putem conversa zile aici, mi-e greu sa cred ca ne vom lamuri, atat eu cat si dv. Pentru ca, pur si simplu, e greu de lamurit o situatie juridica atat de complexa pe net, forum sau mess.
De aceea va recomand sa mergeti la un avocat. Faceti inainte o cerere pentru a vedea stadiul dosarului respectiv, daca s-a rezolvat etc. Sa nu fiti uimit de vreun raspuns. Si mergeti la avocat cu toate astea.
Rolul fiscal (istoric) e posibil sa nu-l obtineti, e nevoie sa demonstrati interesul, e mai dificil.
Bafta!
Mi-a placut stilul sagalnic al raspunsului dv. :)
Fac si eu haz de necaz.

Din pacate am apelat la avocati, n-as vrea sa dezvolt acest aspect aici.
Asa ca mi-am zis: daca cu bani multi nu ma ajuta, cu bani putini tot nu ma ajuta, ia sa incerc gratis, poate o fi o ciudatenie a meseriei.
Constat insa ca sunt oameni normali: nu vor sa ma ajute in nici un mod.
Va ajut eu. Spuneti, daca nu am date, ce sa va indrum?
Ca sa va spun de unde sa incepeti, e nevoie sa stiu ce cuprinde cererea de retrocedare, care e starea ei actuala, cine are terenul conform rolului sau fiscal...
De aici incepem, fara asta, nu va pot ajuta, sunt in imposibilitate tehnica, sunt ca o imprimanta fara tus, luati-o cum vreti...

Uitati, obtineti datele si expuneti-le aici, va mai indrumam.
Imi pare rau ca un coleg nu v-a ajutat, nu inteleg de ce...
Va doresc bafta in aflarea datelor, in drumurile la Primarie. Faceti o cerere in calitate de mostenitor al celui care a depus cererea initiala si solicitati care e starea actuala a dosarului depus.
Si vedem in functie de de aflati, urmatorul pas.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de proprietate Roxana alina  Stancu  Roxana alina Stancu Buna ziua. Cum se poate obtine Titlu de proprietate in speta: x foloseste fara acte un teren din 1920. Dupa deces, din 1940 succesorii folosesc terenul tot ... (vezi toată discuția)
Terenuri mihai0521 mihai0521 Mai deunazi am gasit printr-o lada mai veche de la bunica mea doua titluri de proprietate: unul din 1921, iar al doilea din 1948. Parintii mei mi-au spus ca ... (vezi toată discuția)
Intrebare carmen beladona carmen beladona bunicul meu care a decedat avea un pamant. Am facut un extras de cf si este intabulat bunicul meu si acum la oras la cadastru. M-am dus la primaria satului ... (vezi toată discuția)