avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1016 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Speta DONATIE ! ! !
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Speta DONATIE ! ! !

GI, casatorit, a primit prin donatie de la fratele sau GG, necasatorit un apartament acum 15 ani. intre timp GG s/a casatorit si a adoptat o fetita. GG si sotia acestuia nu detin niciun apartament in proprietate. GI se teme ca la moartea fratelui sau nepoata lui poate cere revocarea donatiei ,cu toate ca in fapt Gi a platit apartamentul care a fost pe numele fratelui!

Intreabari: 1) opereaza revocarea donatiei pt survenienta de copil?
2) ce se poate face pt a se evita revocarea donatiei ?
3) ce se intampla daca GI instraineaza apartamentul?
4) in acest caz se poate invoca uzucapiunea sau altceva?

Va multumesc si astept cu nerabdare raspunsul dvs!
Cel mai recent răspuns: avTodincaVeronica , utilizator 13:15, 15 Iunie 2008
1) Donatiile sunt irevocabile!
Codul civil prevede revocarea donatiei daca donatorului i se naste ulterior un copil. NU este cazul in situatia prezentata de dumneavoastra.
2) GI este proprietar cu drepturi depline si poate sa faca ce vrea cu bunul lui.
3) Uzucapiunea pentru ce? Uzucapiunea este un mod de dobandire a proprietatii prin folosinta de indelunga durata, in anumite conditii. Insa GI a dobandit deja proprietatea imobilului cu 15 ani in urma, prin acea donatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revocarea donatiei SimonaOnofrei SimonaOnofrei Ati intalnit in practica spete referitor la revocarea de drept a donatiei pentru survenienta de copii? Ma intereseaza daca se poate opune cu succes acesteia ... (vezi toată discuția)
Divort sionelia sionelia Va rog mult de tot sa ma ajutati. Ma numesc Margarit Ionelia am 32 de ani si acum trec printr-un divort. In urma casatoriei ( am fost casatoriti 12 ani ) au ... (vezi toată discuția)
Anularea contractului de donatie don_Krysty don_Krysty Am si eu o intrebare daca doresc sa anulez niste contracte de donatie facute de catre mine mamei mele, sunt sanse? Si in ce conditii?Cine poate sa ma ajute si ... (vezi toată discuția)