avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ce legi se aplica in cazul unui cetatean italian care ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ce legi se aplica in cazul unui cetatean italian care se muta in romania?

Buna ziua, as dori un pic de lumina intr-o situatie tare incalcita. Prietenul meu e italian si divortat. Sentinta judecatoreasca a tribunalului din italia prevede ca trebuie sa plateasca o suma imensa ex-sotiei, in caz de nerespectare i se executa fortat casa, nu stiu termenul exact in romana. El ar vrea sa vanda casa si sa transfere banii in Romania, urmand ca si noi sa ne mutam in Romania. Intrebarea mea e: in acest caz, locuind in romania, sotia din italia poate ataca acesti bani, poate un tribunal roman bloca acesti bani, sau ce se poate intampla?
Precizez ca cauza jud. din Italia nu e penala, ci civila.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Mary355 , utilizator 09:49, 21 Iunie 2008
Hotararile judecatoresti in materie civila si comerciala date intr-un stat membru UE se pot pune in executare destul de usor in orice alt stat membru. Cu putin mai mult efort si in celelalte state europene. Nu vad cum va putea sa scape, plus ca ar trebui sa verifice daca nu cumva in Italia fapta de a ascunde banii e infractiune.
Ce legi se aplica in cazul unui cetatean italian care se muta in romania? :-/
Legile interne romane, la care se mai adauga si cel internationale.
In problema expusa, se aplica Regulamentul (CE) nr. 44/2001 al Consiliului din 22 decembrie 2000 privind competenta judiciară, recunoasterea si executarea hotărârilor în materie civilă si comercială.

Consider ca prietenul dvs. nu este bine informat.
Stiti cum se ascunde strutul??Isi baga capul in pamint,cam asa si prietenul dvs. ,care uita ca suntem tara a comunitatii europene acuma. Momentan nu este penal,dar daca vinde casa si da bir cu fugitii cu banii(dupa cunostintele mele) i se poate intocmi dosar penal pentru inselaciune (sotia are unele drepturi asupra proprietatii,dupa cum bine au stabilit instantele italiene). Deoarece este cetatean italian (si nu roman) este extradat in scurt timp,pentru a fi pus in fata instantelor italiene (in cazul urmaririi penale).Momentan functioneaza o serie de noi legi comunitare care permit acest lucru si multe sentinte din Italia sunt deja direct aplicabile aici. Daca tot nu doreste sa ajunga vre-un ban la sotia ,solutia ar fi sa treaca totul pe numele dvs.in Romania, sotia raminind doar cu dosarul penal al fostului sot ,cä de la cine nu are momentan nimic, nu se mai poate lua nimic.
Cam astea ar fi consecintele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Crima in italia un-tip un-tip Daca un cetatean roman ucide un al cetatean roman dar totul se petrece in italia,procesul are loc in italia si dupa legile de acolo?ce pedeapsa este pt crima ... (vezi toată discuția)
Sentinta pronuntata intr-un stat u.e. bep bep O sentinta pronuntata in Italia in care se desface casatoria dintre doi cetateni romani iar copilul este incredintat mamei, in ce forma trebuie prezentata la ... (vezi toată discuția)
Casatorie in italia - divort in romania - marian01 marian01 Buna ziua! Am 27 ani si locuiesc in italia unde am facut pasul gresit de a ma casatori cu italianca si unde am inceput un divort care probabil dureaza ani. ... (vezi toată discuția)