avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Penalizari la plata spitalizarii.
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Penalizari la plata spitalizarii.

Se percep anumite penalizari daca nu platesti la timp taxa de spitalizare. Intrebarea mea este: de cand curg acele penalizari? de cand ramane definitiva o hotarare de instanta, decand "taie" spitalul factura, sau de cand este anuntat "faptuitorul" ?

Cel mai recent răspuns: aly_yoana , utilizator 23:56, 5 Aprilie 2011
Pai ramanerea definitiva a hotararii data de instanta coincide cu data la care i se aduce faptuitorului la cunostinta.
Aici nu depinde de instanta, spitalele au propriile regulamente, propria practica, au propriul sistem de calcul al penalizarilor, depinde de conducerea spitalului respectiv.
Inteleg ca hotararea in instanta are ca obiect un accident, vatamarea unei persoane, ce a necesitat spitalizare.
In acest proces spitalul, in calitate de parte civila, a depus lista cu serviciile medicale si costul acestora, instanta nu poate lua o decizie privind aceasta deoarece nu poate aduce schimbari in sistemul medical al unei instutii de sanatate, ci poate doar sa oblige faptuitorul la plata acestora.

Astfel data de la care incep sa curga penalizarile este a doua zi de cand spitalul a taiat factura.
Ultima modificare: Marți, 5 Aprilie 2011
aly_yoana, utilizator
Inteleg, cu toate acestea faptuitorul nu poate fi "obligat" sa plateasca, pana nu exista o hotarare care sa ateste clar vinovatia.

Daca plateste, si se constata ca el nu e vinovat?

+ Spitalul nu stiu sa trimita factura a doua zi la spital, au adresa vinovatului de la politie, se constituie in faza de UP penala ca parta vatamata,se laudau ca ii anunta procurorul si pe ei ....
Ultima modificare: Marți, 5 Aprilie 2011
xuser, utilizator
Pai ar fi bine sa nu fi platit, pt ca daca se constata ca-i nevinovat, nu este obligat la plata spitalizarii. Spitalul cand isi arata pretentiile intr-un proces nu vine cu pretentia : " invinuitul sau inculpatul sa plateasca", ci asteapta hotararea instantei, stabilirea unei vinovatii.Nu pot sa isi ceara pretentiile decat in urma unei hotarari definitive si irevocabile.
insa in cazul in care a platit cel ce era considerat faptuitor, dar s-a dovedit a fi nevinovat, atunci acesta trebuie sa dea in judecata, ori spitalul, ori adevaratul vinovat, pt recuperarea prejudiciului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere penala Stefania C. Stefania C. Cum se formuleaza o plangere penala impotriva unei persoane care conducea un autoturism fara permis si a accidentat o persoana pe trecerea de pietoni, ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli spitalizare elaemma elaemma buna seara am si eu o intrebare legata de plata spitalizarii in cazul unui accident ,in care cel vinovat este un copil care a iesit in fata unei masini , spre ... (vezi toată discuția)
Plata spitalizarii victimelor din accident rutier sandyy sandyy Am avut un accident rutier in decembrie 2008 soldat cu o victima, am reparat masinile implicate pe asigurarea mea RCA si CASCO, fiind considerata vinovata, am ... (vezi toată discuția)